Di Weekend GRADVALL

Slowgold - exceptionellt begåvat

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Slowgold – Amanda Werne.

En drömsk sång och Neil Young-inspirerade gitarrspel - Jan Gradvall har lyssnat på Slowgolds album. Han skriver också om Nils Frahm och Richard Russell.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Slowgold
Mörkare (Playground)
4 poäng

Om Elsa Beskow i stället för papper och penna plockat upp en elgitarr. Så låter Amanda Werne som gör musik under namnet Slowgold.

Elsa Beskow (1874–1953) var en barnboksförfattare och illustratör som introducerade begreppet psykedeliskt i svensk kultur, även om ingen kallade det så på den tiden. Barnböcker som Tomtebobarnen och Solägget utspelas i välbekant svensk natur, med granar och solbelysta skogsdungar, men är fulla av övernaturliga inslag. Boksidorna var ofta inramade av dekorativa ramverk i jugendstil.

På ett liknande sätt målar Amanda Werne. Med sin tajta trio skapar hon en värld som känns både vagt bekant och förtrollande annorlunda.

Det finns paralleller till psykedeliska band från den amerikanska västkusten som Grateful Dead och framför allt Quicksilver Messenger Service. Hennes artistnamn Slowgold anspelar på det senare gruppnamnet. Längst fram i ljudbilden finns Amanda Wernes drömska sång och hennes Neil Young-inspirerade gitarrspel: utforskande, svävande, blixtrande.

Precis som Neil Young känns det som Amanda Werne deklarerar en annan form av verklighet. Hon rör sig mitt i samtiden, men placerar sig en bit ifrån allt och förkunnar att här, precis här, tänker jag stå och spela.

Hon sjunger om sitt hörn av världen, ”det lilla hörn av soffan där jag sträcker ut mig”, men lägger till att dörren står öppen för dem som vill komma på besök.

Hennes tidigare album har varit gesällprov, nu har denna exceptionella begåvning gjort sin egen Tomtebobarnen.

Tre unga kvinnor från Göteborg utgör just nu tätklungan i svensk musik. För två veckor skrev jag om Sarah Klang, i dag Amanda Werne, nästa vecka Anna von Hausswolff.

 

Nils Frahm
All melody
(Erased Tapes)

4 poäng

Läkare kan numera skriva ut motion på recept. Den dagen det blir möjligt att även skriva ut musik på recept kommer Nils Frahm skrivas ut mot yrsel och utbrändhet. Den Berlin-baserade keyboardisten gör musik som likt instruktioner i yoga inte uppmanar en att stänga ute distraktioner utan tvärtom bejaka dem.

När han bröt sin tumme fortsatte han att spela i alla fall och komponerade musik för nio fingrar. Vid inspelningen av albumet Screws placerades mikrofonerna på udda platser så att man hör fingernedslagen, skorrandet från pianot, skrap från bandaget och hans egna andetag.

Hans album Spaces bestod av liveinspelningar där han placerat mikrofoner ute bland publiken. Det hostas och skrapas med fötter. Nils Frahm är lika intresserad av inspelningsrummet som av kompositionerna.

Det nya albumet framstår till en början som nästan för välarrangerat och välspelat, allt är så perfekt, men under ytan finns Frahms läkande klanger och respekt för tystnaden.

 

Everything is Recorded
Everything is recorded by Richard Russell
(XL/Playground)

4 poäng

Richard Russell är en modern Berry Gordy, fast med blygsammare framtoning. Precis som Motown-grundaren är han en skivbolagsdirektör som i högsta grad är involverad i skapandet av musiken.

Richard Russell driver XL Recordings, det bolag som gett ut den intressantaste musiken under hela 2000-talet, med artister som Adele, The xx, Thom Yorke, Damon Albarn, Sampha, Ibeyi och Arca. Bolagets utgivning är sparsam, varje utgivning är genomtänkt.

Efter att ha producerat fantastiska album med sina idoler Gil Scott-Heron och Bobby Womack – vilka i både fallen råkade bli deras farvälalbum, båda dog strax efter utgivningen – har 46-årige Richard Russell efter en tids allvarlig sjukdom nu gjort ett album under eget namn.

Namnet på projektet speglar vad det handlar om. Richard Russell har bjudit in olika artister till jamsessions i XL:s egen studio och låtit bandspelaren rulla, för att sedan skapa kompositioner i redigeringen. Förutom bolagets egna artister medverkar Peter Gabriel, Kamasi Washington, Brian Eno och Green Gartside från Scritti Politti.

Varm och läkande soulmusik som fusionerar analog kulturhistoria med den digitala samtiden.