Di Weekend GRADVALL

Släpp loss kreativiteten undantagsåret 2020

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Astrid Lindgren ägnade de nattsvarta åren under andra världskriget åt att isolera sig och skriva en kontroversiell bok”, skriver Jan Gradvall.

Anders Wiklund/TT

Hur ska man göra för att behålla motivationen? Inom kultur och krea­tiva näringar är den största tillgången – kreativiteten. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det börjar bli trångt 2021.

Att leva med corona är som att springa ett maratonlopp där målgången hela tiden flyttas fram under loppets gång.

Under den första tiden med viruset hade vi sommaren som ett målsnöre. Kanske kan vi då börja leva lite normalt och gå på konserter igen?

När sedan sommarkonserter och förställningar började ställas in, motvilligt och långsamt, blev hösten den nya förhoppningen.

De senaste veckorna har snacket i branschen ändrats. Vi har gått från ”det kanske lättar i höst” till ”det kommer nog att vara så här året ut”.

De största artisterna som Håkan Hellström och Tomas Ledin har sett sanningen i vitögat och flyttat fram sina konserter, inte bara några månader, utan ett helt år, till nästa sommar.

Mycket i samhället kommer snart att kunna starta igen. Många som ­arbetat hemma kan gradvis återgå till sina arbetsplatser. Gymnasier och högskolor kanske öppnar igen. Restauranger och kaféer får fler besökare.

Men med konserter och föreställningar är situationen en helt annan.

Att tusentals människor ska pendla genom en stad – i vissa fall resa genom ett helt land – för att sedan under några timmar stå eller sitta tätt ­tillsammans i en varm lokal, det är ett drömscenario för ett virus.

Branschanalytikern Bob ­Lefsetz skriver i ett nyhetsbrev att alla konsertarrangörer, för­utom giganterna Live Nation och AEG, kommer att gå i konkurs.

Att lösa det genom att be­gränsa antalet konsertbesökare och typ sälja endast var tredje biljett är teori som inte går att genomföra i praktiken. Sådana marginaler finns inte.

Musikers inkomster kommer i dag till 90 procent från livespelningar.

I den gamla världen åkte man på turné för att sälja skivor. I streamingvärlden, där man inte köper musik utan hyr den, släpps nya album för att kunna sälja konsertbiljetter.

De allra populäraste artisterna får betydande inkomster från streaming, men för majoriteten av alla musiker är inte Spotify en inkomstkälla utan ett skyltfönster.

Ännu mer utsatt är teater och scenkonst. Medelåldern på teaterbesökare är ökänt hög.

När kommer det bli aktuellt för 70-åringar att sitta ­tillsammans i en lokal?

Scenkonsten har under våren löst problemet genom att flytta fram alla produktioner till hösten. Nu börjar det justeras till 2021.

Uppskjutandet av allting till 2021 skapar andra problem.

I och med att det som finansierats under 2020 nu läggs i malpåse så görs det inga nya beställningar. Manusförfattare, regissörer, skådespelare, teknisk personal drabbas inte av tillfälliga inkomstbortfall utan ett förlorat år.

När alla konserter, filmer, föreställningar och sportevenemang ska äga rum under 2021 – med förhoppningen om att ta igen förlorade intäkter – rimmar det illa med publikens tid och köpkraft.

Som någon sagt om restaurangbranschen: även när vi återgår till en ­någorlunda normal vardag så kommer folk inte att börja äta två luncher om dagen.

På papperet kommer 2021 att bli det mest händelserika året för sport någonsin. På papperet. I verkligheten kan det bli något helt annat.

OS i Tokyo flyttades fram från juli 2020 till juli 2021. Men hur realistiskt är det att ett OS ens kan genomföras då?

Idén med olympiska spel är att atleter från 195 länder flyger till en stad, tävlar och umgås nära i fyra veckor, för att sedan flyga tillbaka till sina hemländer igen.

Ett land som Nya Zeeland, som säger sig ha besegrat covid-19, kan över huvud taget inte skicka idrottare (eller musiker) utanför nationsgränsen om den taktiken ska hålla.

Fler och fler tvingas tänka om.

Nobelbanketten, för att ta ett annat exempel i mängden, ligger när detta skrivs kvar som inplanerat, torsdag den 10 december. Men tanken på att flyga in 80-åriga fysikpristagare och låta dem mingla med monarker i riskgruppsålder?

Just nu tror vi alla att 2020 kommer att gå till historien som det ­stora undantagsåret. Men 2021 kan bli tuffare, inte minst psykiskt.

Ju oftare målsnöret flyttas fram, desto svårare att tro att man ska orka hela vägen.

Hur ska man göra för att behålla motivationen? Inom kultur och krea­tiva näringar är den största tillgången – kreativiteten.

Det kostar ingenting att skriva den bästa bok som har skrivits. Eller att i morgon skriva den bästa sång som skrivits.

Astrid Lindgren ägnade de nattsvarta åren under andra världskriget åt att isolera sig och skriva en kontroversiell bok, inspirerad av Bertrand Russell om vad hon själv kallade för ”en liten Übermensch i ett barns gestalt”.

Idén var så udda att Bonniers refuserade boken. Rabén & Sjögren ­tackade ja och gav ut Pippi Långstrump 1945.

Vid 75-årsjubileet denna vår är det svårt att tänka sig en bättre förebild än Pippi Långstrump, en person som i alla lägen kunde tänka nytt och ­valde att se möjligheter.

GRADVALLS TRE FAVORITER:

COUNTRY. Alexzandra Wickman, Fireflies. Ingen svensk artist just nu gör bättre country av modernt Nashville-­snitt än Alexzandra Wickman. Uppvuxen långt ut på landet i de sörmländska skogarna, med sina föräldrars kassettband med Dolly Parton i bilstereon, lägger hon till en egen dimension. Alexzandra är en do it yourself-artist som gör allting själv: låtskrivande, omslag, foto.

PODCAST. The Well of Sound. Fortsätter att tjata om den bästa musikpodden i världen. Fakta och analys, men aldrig på bekostnad av ­entusiasm. Det färska avsnittet om Van Halen är folkbildning när den är som bäst.

MUSIKTELEVISION. Hitlåtens ­historia, SVT. ­Avsnittet om Peter Lemarcs Little Willie John visar hur mycket historia, liv och drömmar det kan finnas i en enda låt.