Di Weekend GRADVALL

Skrämmande vackert

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Anna von Hausswolff.

Foto: TT

Ett nordiskt original på samma nivå som Björk. Jan Gradvall har lyssnat på Anna von Hausswolffs album.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Anna von Hausswolff
Dead magic
(City Slang)

4 poäng

Gotik är namnet på en stil och epok i Europas konsthistoria. I modern tid har det också blivit namnet på en subkultur inom musik och mode.

Gotik, eller goth, kan innebära allt från katedraler med skelettartad stenstruktur till svartrockband med kajal runt ögonen som mässar om att vampyrskådespelaren Bela Lugosi är väldigt död.

Göteborgsmusikern Anna von Hausswolff, 31, definieras ofta som goth, men hennes musik har mer gemensamt med katedraler från 1100-talet än svartklädda rockband med namn som Southern Death Cult och Sisters of Mercy.

Anna von Hausswolffs huvudinstrument är orgel. Hon har framträtt och spelat in i kyrkor, men kyrkorummet finns också internaliserat i hennes kompositioner. Oavsett var man lyssnar på Hausswolffs musik – på bussen, på gymmet – så känns det som om taket höjs med 20 meter och att pelare börjar dyka upp runt omkring en.

Gotiska katedraler, fyllda med motiv ur Gamla och Nya Testamentet, är tänkta som mikrokosmiska representationer av världen. De enorma dimensionerna ställer Guds storhet mot oss dödliga människors litenhet.

Liknande tankar fyller en medan man hukande och vördnadsfullt lyssnar på Hausswolffs skrämmande vackra mässor. Nya albumet består endast av fem spår, varav två är över 13 minuter långa.

Albumet är utgivet på internationella prestigeetiketten City Slang. Anna von Hausswolff är ett nordiskt original på samma nivå som Björk.

 

Tracey Thorn
Record (Caroline)

4 poäng

55 år gammal är Tracey Thorn i dag äldre än alla medlemmarna i Traveling Wilburys var när den veterangruppen bildades. Hon är till och med äldre än bandmedlemmen Roy Orbison som då var 51 år. Åldern har gett hennes maximal konstnärlig frihet. Det är ingen idé att hon ens försöker göra popmusik som låter samtida.

I stället har Tracey Thorn valt att fokusera på en period i sin ungdom, i synnerhet 1981, året som födde synthesizerpräglade mästerverk som Dare med Human League och The visitors med ABBA, och placerat sina sånger i den typen av rökmaskinsfylld klangvärld. Återhållsamhet och precis perfektion har varit nyckelord för albumet. Det märks i allt från arrangemang och albumets titel, Record, till idel enstaviga låttitlar som Queen, Smoke, Air, Sister och Dancefloor. Inte en ton eller ett ord för mycket.

Ingen kan heller hålla igen som Tracey Thorn när det gäller att sjunga. Hon skrev för ett par år sedan en bok om konsten att sjunga, Naked at the Albert Hall: The inside story of singing.

På Record har hon nått må-

naden september i sitt sångarliv. Precis som Sinatra på September of my years sjunger hon nära, nära mikrofonen med en höstlövsfärgad röst. Må Tracey Thorn aldrig sluta spela in musik som speglar hennes liv och åldrande.

 

Dur-Dur Band
Volume 5
(Awesome Tapes From Africa)
4 poäng

RECENSION. Det fanns en tid när Somalias huvudstad Mogadishu var känt som ”Indiska oceanens pärla”. En kosmopolitisk stad med ett pulserande nattliv och klubbar där man dansade till Michael Jackson till gryningen.

Sedan kom inbördeskriget 1991 som slet sönder staden och landet. Mogadishu blev förknippat med bombattacker, Black Hawk Down-incidenten och islamister som under en period försökte förbjuda musik helt och hållet.

Mogadishus ledande dansband hette Dur-Dur Band, med blåsare, flera sångare och en supertajt, svängig rytmsektion. Awesome Tapes From Africa, en sajt startad i Kalifornien och som har växt till ett skivbolag, har nu återutgett detta utmärkta album med somalisk funk och soul.

Genom detektivarbete och en kulturgärning av rang av Selamfestivalen så återuppstår Dur-Dur Band nästa fredag, 9 mars, på jazzklubben Fasching i Stockholm.

En bokare på Selam lyckades spåra medlemmar via Messenger på Facebook och flyger hit dem för bandets första Sverigespelning någonsin.

Svenska soulstjärnan Cherries föräldrar flydde i början av 1990-talet från Somalia till Sverige.

Enligt egen önskan kommer Cherrie att vara förartist till Dur-Dur Band på spelningen.