Di Weekend GRADVALL

Skoningslöst om Tjernobyl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stellan Skarsgård i tv-serien

En briljant tv-serie i fem avsnitt om mänsklig hybris, lögner och hjälteinsatser. Jan Gradvall har sett Johan Rencks tv-serie
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad som hände i kärnkraftverket ­Tjernobyl i slutet av april 1986 var ytterst nära att göra stora delar av Europa obeboeligt i över 100 år. Vad som stoppade den totala förödelsen var människor som offrade sina egna liv.

Den officiella dödssiffran var inledningsvis två personer. Greenpeace har uppskattat den verkliga dödssiffran till 200 000.

Andra uträkningar, vilka räknar in de fall av cancer som väntas fortsätta dyka upp fram tills 2050, hamnar över 900 000 döda.

Mediehanteringen av olyckan har isande paralleller till vad som händer i världen i dag, inte bara i Ryssland, utan i USA och många andra länder.

Först total förnekelse på grund av ­rädslan för att erkänna misstag. Ingen vill förlora sitt jobb. Därefter uttalanden i stil med: ”Vi föredrar vår version av sanningen framför er version av sanningen”.

Tage Danielssons monolog om kärnkraft dyker flera gånger upp i tankarna: ”Det som hände i Harrisburg var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt”.

Johan Rencks tv-serie Chernobyl, med premiär 7 maj på HBO Nordic, ­kommer att förändra synen på olyckan och kanske även på kärn­kraft över huvud taget.

Det är en skoningslös och ­briljant serie i fem avsnitt om mänsklig hybris, lögner och hjälte­insatser från professorer, ­sjukvårdspersonal och gruvarbetare som dog på ­jobbet för att rädda Europa.

Fotot och känslan är sovjetisk, Tarkovskij-febrig. Jared Harris från Mad men är magnifik som kärnkraftsprofessor, med en stenhård Stellan Skarsgård som sparringpartner. David Dencik gör ­Michail Gorbatjov.