Di Weekend GRADVALL

»Se ut som en drottning«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ur tv-serien Pose.

Serien är på flera sätt en unik tv-händelse, skriver Jan Gradvall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Våren 1990 förstummade ­Madonna världen med låten Vogue, lanserad genom en ikonisk video regisserad av David Fincher.

Vad som inspirerade Madonna att göra denna hyllning till poserande i mode­magasin och Hollywoodfilmer – ”Strike a pose!” – var en subkultur i Harlem som kallas för ball culture.

Fester där drag queens och människo r från hela hbtq-spektrat samlades och ­tävlade mot varandra i konsten att posera, röra sig och dansa (voguing). Tävlingsgrenarna kunde vara alltifrån ”Se ut som en drottning” eller ”Se ut som du är rik”.

Ryan Murphy skildrar denna värld i en ny tv-serie Pose. Han vrider tillbaka klockan till 1986, när subkulturen fortfarande var okänd för omvärlden.

Serien Pose är på flera sätt en unik tv-händelse. Majoriteten av de som arbetat med serien, från manusförfattare till skådespelare, kommer från hbtq-världen. Det är inte som i Transparent, där en straight man spelar en transperson, utan transpersoner som spelar transpersoner.

Ryan Murphy har efter Glee och American Horror Story blivit Hollywoods just nu mest framgångsrika tv-skapare. Pose hade premiär i USA 3 juni på kanalen FX. I Sverige visas avsnitten dagen efter av HBO Nordic.