Di Weekend GRADVALL

Sann tv-magi i True Detective

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Warrick Page

I den tredje säsongen av banbrytande serien "True Detective" är den rätta stämningen tillbaka, skriver Jan Gradvall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ingen tv-serie genom historien har slitit isär begreppet tv-serie såsom True detective.

True detective byter för varje säsong ut alla karaktärer, alla skådespelare och till och med staden. Vad blir egentligen kvar? Ett dramaturgiskt skelett och, framför allt, en stämning.

Stämningen har huvudrollen i de hittills tre säsongerna av True detective. Vad som återkommer är också ett par omaka poliser som försöker lösa mordfall med så traumatiska inslag att det ger dem inre ärr för livet.

Första säsongen av True detective från 2014, med Matthew McConaughey och Woody Harrelson, är tv-historia. Det går inte att göra mycket mer suggestiv och otäck television än så.

Andra säsongen från 2015 har gått till historien som tv-historiens största besvikelse.

Den nya tredje säsongen saknar fortfarande debutsäsongens regissör Cary Joji Fukunaga (som i stället gjort Maniac för Netflix och just skrivit på för nästa James Bond-film) men är så bra att den räddar seriens rykte.

Vad som framför allt är tillbaka – stämningen.

»Han är en av världens skickligaste tv-makare«

Mahershala Ali, som i fjol helt rättvist vann en Oscar som bästa skådespelare för Moonlight, har den perfekta blicken för ­huvudrollen. Ögon som sett för mycket. Ögon som inte kan glömma.

Hans polispartner, spelad av Stephen Dorff, har inte hälften av hans karisma.

I likhet med första säsongen har manusförfattaren Nic Pizzolatto skrivit en historia som växlar mellan kriminalgåtan i realtid och förhör med poliserna många år ­senare där nya bevis uppdagas.

Nic Pizzolatto lägger också till ett tredje tidsplan: en pensionerad Mahershala Ali ­intervjuas för en true crime-dokumentär i stil med Making a murderer.

Följaktligen växlar serien mellan tre olika Mahershala Ali i tre olika åldrar och tre olika frisyrer.

Virtuost på tv

Prövande? Ja, men värt det.

Säsong 3 av True detective har premiär den 14 januari på HBO Nordic.