Di Weekend GRADVALL

Så blev Coldplay ett av världens hetaste liveband

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Coldplay.

Dokumentären , med biopremiär denna vecka, ger inblick i ett band som alla har hört, men nästan ingen vet något om. Den enda bandmedlem som allmänheten kan namnet på är sångaren Chris Martin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vid bröllopet mellan Carl Philip och Sofia sommaren 2015 fick brudparet, i en stor dagstidning, kritik för sitt musikval. Att som bröllopsmusik i kyrkan välja Fix you av Coldplay, samt Avicii som artist på efterfesten, ansågs vara okultiverat.

För det första: ingen borde kritisera ­någon annans bröllopsmusik.

För det andra: musiken som brudparet valde var så tidlös och av så hög kvalitet att kommande generationer kommer att hylla låtvalen som profetiska.

Inget annat popband under 2000-talet har skrivit så många melodier som blivit evergreens som Coldplay. Om man ska koka ned det: Yellow, The Scientist, Viva la vida och kanske allra främst Fix you.

Mat Whitecross, som regisserat dokumentären Coldplay: a head full of dream, sitter på unikt bildmaterial. Han började filma när bandet bildades i en studentkorridor i London.

En sommardag 1998, innan bandet ens har spelat in någon musik, stirrar en hyperaktiv 20-årig Chris Martin in i kameran och säger att om exakt fyra år så kommer alla att känna till dem. Fyra år senare är Coldplay huvudband på festivalen Glastonbury.

20 års filmade gör att man bokstavligen får se ett band växa upp. Coldplay har ­också en osynlig femte medlem: deras manager, som är en barndomsvän.

»Visionära doldisar bakom superstjärnorna«

Bland det mest intressanta med band­dokumentärer är att de på ett komprimerat vis skildrar vänskap och konflikter. ­Någon i dokumentären jämför med revisorer. ”Om man följde fem revisorer från att de var 20 till 40 år så skulle det också bli en skildring som innehöll depressioner, beroende och skilsmässor”.

Flera citat i filmen är allmängiltiga. Chris Martin säger att en vändpunkt i livet var när han bestämde sig för att inte lyssna på dem som inte gillar vad han gör, utan i stället fokusera på dem som gillar vad han gör.

Stjärnorna berättar Elvis historia

Coldplay har ­tagit livefram­trädande på arenor till en ny nivå, med ljus, ljud, konfetti, ballonger, fyrverkerier. Artister inom dansmusik – Swedish House Mafia, Avicii, Alesso – har refererat till Coldplay som sin stora live­förebild. Livescenerna i dokumentären förklarar varför.