Di Weekend GRADVALL

»Roa dig i dag – i morgon kan det vara för sent«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Författaren Mats Strandberg är aktuell med romanen

Joey Abrait

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hur väljer du att tillbringa dina sista dagar i livet när beskedet kommer att jorden snart går under?

Nej, det blir inte klimatet som leder till vår undergång. Det blir en komet.

Det anges till och med ett datum och ett klockslag för ­undergången. Klockan 04.12 på morgonen svensk tid träder Foxworth in i Jordens atmosfär.

En komet som är så mörk och igenslaggad och som kommit smygande i en omloppsbana så lång att den fram till nu har ­undgått upptäckt. Senast kometen var i närheten fanns det inga människor som kunde studera den.

När Foxworth denna morgon slår ner utanför Afrikas nordvästra kust, nära Kanarieöarna, kommer atmosfären att börja brinna. Ett par minuter ­efter nedslaget har haven förångats och bergen kokat.

Fyra miljoner år av evolution på ­planeten Jorden kommer att utraderas. Och det finns ingenting någon kan göra.

Detta är utgångspunkten för vad som förtjänar att bli vinterns mest ­lästa och omdiskuterade roman, Mats Strandbergs Slutet (Rabén & ­Sjögren).

Undergångsskildringar är inte ovanliga. Inom amerikansk populär­kultur har Armageddonfilmer blivit en egen genre.

Men Mats Strandberg, medförfattare till den moderna klassikern Engelsforstrilogin, är en mycket skickligare författare än så.

Slutet skippar jättevågorna och människor som klamrar sig fast vid kanten av sprickorna. Vad romanen i stället handlar om är livet, vilka val vi gör när vi vet att tillvaron snart kommer att ta slut.

Slutet kokar ner frågan om livets mening till själva essensen. Vad är egentligen viktigast den sista månaden i ens liv? Hur utnyttjar man bäst de 24 timmarna under ett dygn?

Kapitlen i Mats Strandbergs bok är döpta efter den tid som huvudpersonerna och hela mänskligheten har kvar att leva. Kapitel 1: 4 veckor, 5 dagar kvar. Kapitel 2: 4 veckor, 4 dagar kvar.

I en prolog berättas att det första som hände när världens ledare gick ut med nyheten om kometen var att allt blev kaos. Folk slutade gå till jobbet. Skolor stängde. Börsen kollapsade. Pengar var inte längre värda något.

Nya krig blossade upp, medan en del andra konflikter självdog över en natt. Människor på resande fot slogs för att komma med de sista flyg­planen hem. Fattiga gjorde uppror mot rika.

Självklart dök det snabbt upp kometförnekare.

En populär präst i Skåne började predika den gamla tidens kristendom, med en Gud som straffar, och startade en utbrytargrupp från Svenska kyrkan kallad Sannkyrkan.

Just i Sverige, ett av de mest organiserade länderna i världen, ­hittade vi den sista månaden ändå tillbaka till något slags ordnad tillvaro. ”Även om inget är sig likt, så är det förvånansvärt mycket som faktiskt fungerar”.

Fotboll fortsatte att vara lika populärt. Eftersom Allsvenskan inte skulle hinna spela klart sin säsong, korades vinnaren i stället ­genom ett SM-utspel. ”Alla vill att just deras lag ska bli de sista ­vinnarna i mänsklighetens historia”.

Mitt i allt detta fokuserar Mats Strandberg på dem som har mest att förlora men kanske också mest att vinna – de unga och mest livshungriga.

Briljanta i ”Juliet, Naked”

Mats Strandberg förstår hur unga tänker och drömmer. Han kan sin populärkultur och ljudsätter den sista månanden på Jorden med den bästa undergångslåten av dem alla – Til the world ends med Britney Spears.

Til the world ends har textmässigt samma tema som den gamla kalla ­kriget-klassikern Enjoy youself (it’s later than you think) som 1949 var en stor hit med bland andra Doris Day och Tommy Dorsey.

Vad båda låtarna handlar om är att i en mörk värld besluta sig för att göra det bästa av situationen. Roa dig i dag – i morgon kan det vara för sent.

Låten gör vad popmusik gör allra bäst; förädlar, förtätar, gör varje ­sekund mer innehållsrik.

I videon till låten befinner sig Britney Spears och hennes armé av ­dansare i ett slags skyddsrum och hamrar in refrängen:

Keep on dancing til the world ends

If you feel it, let it happen

Keep on dancing till the world ends

När Britney sjunger är det som hon förstår hur viktig varje sekund är.

Vill man ta tillvara på livet ska man läsa Mats Strandbergs Slutet och lyssna på Britney Spears.

GRADVALLS TRE VAL

»Stieg Larssons höga moral imponerar«

KONSERT. Akkarai Sisters, Uppsala Konsert & Kongress, söndag 21 oktober. Under tre dagar samlar festivalen Curious Classics artister som gör klassisk musik, fast från andra delar av världen än Europa. De förtrollande sydindiska systrarna ­Subhalakshmi och ­Sornalatha, på fiol och sång, framför karnatisk musik med rötter i 1600-talet.

TV. I heroinets spår, SVT Play. Varje månad dödar opioidkrisen i USA lika många som dog under 11 sep­tember. Dokumentärmästaren Matthew Heineman har med The Trade i fem avsnitt gjort en nästan obegripligt närgången skildring från vallmofälten i Mexiko till gatorna i Ohio.

NYUTGÅVA. John Lennon, Imagine. Nyutgåva med massor perfekta ljudmixar som kanske ingen behöver. Men fin boktext. Och musiken. ­Herregud, musiken. Från Jealous guy till Oh Yoko, en låt vars storhet jag inte upptäckte förrän Wes Anderson använde den i soundtracket till Rushmore.