Di Weekend GRADVALL

Popvärlden kommer till Stockholm

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FRAMTIDSLÖFTEN. Dj Rachael från Uganda och mandopopstjärnan Sky från Kina är på väg till Stockholm.

Songwriting Camp har blivit en viktig del av Stockholm som ett centrum för internationell popmusik. Det är ett låtskrivarläger på Pop House Hotel, en del av ABBA-museet, där unga låtskrivare och producenter från hela världen samlas en helg för att skriva låtar och bygga nätverk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Songwriting Camp startade 2015 och stöds av bland andra Björn Ulvaeus. Förutom i Stockholm har låtskrivarläger även hållits i Paris, London och Budapest.

Nästa läger hålls 14–17 januari 2018. Listan på medverkande är intressantare än någonsin, med fokus på tre kontinenter där utvecklingen inom pop går mest framåt: Afrika, Asien och Sydamerika.

Bland de medverkande i år finns DJ Rachael, den första kvinnliga dj:n i Uganda, producenten Jinku från Nigeria, nyckelfigur i den revolutionerande scenen i Östafrika, mexikanska Monica, flerfaldig vinnare av latinska Grammy, samt listtoppande Sky från Kina, verksam inom mandopop.

Cantopopens stora förebild

Mandopop betyder pop på mandarin. Tillsammans med cantopop (pop på kantonesiska) tyder allt på att dessa genrer kommer att kunna få lika stor internationell spridning om koreanska K-Pop, den genre som gav världen Gangnam style.