Di Weekend GRADVALL

Perfekt popalbum av Molly Sandén

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Molly Sandén.

Molly Sandéns nya album är bärnstenen som kapslar in livet i huvudstaden försommaren 2019. Det skriver Jan Gradvall och ger albumet toppbetyg. Han har också lyssnat på rapparna Ison & Fille.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Molly Sandén

Det bästa kanske inte hänt än (Sony)

5 poäng

Molly Sandén är Sveriges Zara Larsson.

Jo, Zara Larsson är svensk, men hon är numera en internationell artist som rör sig i internationella miljöer och hon sjunger på engelska.

Molly Sandén är kvar i Stockholm. Hon vet hur staden tänker, drömmer, smakar.

Hon vet hur asfalten doftar när den kyligare nattluften drar in. Hon sjunger om att ta sig från Medis till Slussen, en sträcka som beroende på hur man mår kan vara den kortaste och den längsta i världen.

När det bestämdes vem som skulle sjunga in ledmotivet till den mest omtalade Stockholmsskildringen på 2000-talet, Netflix-serien Störst av allt, fanns det bara ett alternativ – Molly Sandén.

I Jurassic Park är det en blodfylld mygga inkapslad i bärnsten som gör att det går att återuppleva en svunnen era. Molly Sandéns nya album är bärn­stenen som kapslar in livet i huvud­staden försommaren 2019.

Molly My Marianne Sandén har gjort ett absolut perfekt popalbum.

Det bästa kanske inte hänt än är föredömligt kort, ännu kortare än ett ­Ramones-album. Varje enskild låt är stark nog att vara en singel samtidigt som de hänger ihop. Det finns en dramatisk kurva. Tre korta mellanspel med titlarna Stark, Svag och Allting där­emellan binder ihop berättelsen.

Som sångare är Molly Sandén en röstkonstnär, lika nyfiken som erfaren. Hon är 26 år men har 13 års erfarenhet som professionell sångerska. Hennes rötter finns i R&B och hon utnyttjar genrens alla trix. Samtidigt wailar hon aldrig sönder någonting, utan underordnar sig alltid texten.

Texterna är distinkta, 100 procent trovärdiga. Enstaka rader rymmer lika mycket som en filmscen. Från ”Du sa knappt ett ord till mig men log mot din tele­fon” till ”Jag beställer drinkar för en”.

Sleater-Kinney – komplext och explosivt

Allting förankrat musikaliskt av två av Sveriges främsta unga producenter och låtskrivare, Victor Thell och Alex Shield.

I fjol blev Molly Sandén Sveriges mest streamade kvinnliga artist med 70 miljoner spelningar på sitt förra album. 2019 blir större än 2018.

Ison & Fille

Vackra liv (Sony)

4 poäng

”Lova gå big eller gå hem”. Det är inte bara en klockren textrad. Det är också en rad som anger förutsätt­ningarna för rappare som närmar sig 40-årsstrecket.

Det är inte lätt att åldras i en genre vars identitet bygger på att vara ung och utanför. Den ­dagen man inte längre är trovärdig är det dags att lämna över till ­nästa generation. Samtidigt var det länge precis lika svårt att åldras inom rockmusik, en musikgenre som är 25 år äldre än hiphop.

Springsteensk svärta fulländar Melissa Horns album

Men de vise männen Ison Glasgow, 38 år, och Felipe Leiva Wenger, 39 år, visar ännu en gång vägen framåt genom ­denna genre.

Vackra liv är ett hiphopalbum om att ha nått fram. Om att ha hittat trygghet. Om att våga släppa allt vad attityd heter och rappa rader som: ”Mina barn ger mig hopp om en vackrare värld”.

Allting superbt producerat av Mack Beats som här låter influerad av västkustmusik som Don Henleys The boys of ­summer. Helt enkelt: vuxen musik.

Få album i svensk musik har innehållit så innerliga kärlekssånger till barn som det här. I den hjärtekrossande Lielle & Miléa rappar Ison & Fille: ”Hade aldrig någon pappa själv, lovar jag finns här för dig”.