Di Weekend GRADVALL

Orwells svarta profetia har inte spelat ut sin roll

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

AKTUELL. Det är nu 70 år sedan George Orwells roman 1984 kom ut.

Inte ens George ­Orwell kunde föreställa sig något som Facebook. Det skriver Jan Gradvall i en krönika angående 70-årsjubileet för George Orwells roman 1984.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vilka är de vanligaste tidningsrubrikerna under de senaste 70 åren? På kultursidor, debattsidor och ledarsidor är det två rubriker som slåss om förstaplatsen.

Den ena är ”Orwell hade rätt”. Den andra är ”Orwell hade fel”.

I år är det 70-årsjubileum för George Orwells roman 1984, en bok som aldrig slutar att vara omdiskuterad.

Romanen publicerades sommaren 1949. Ett halvår senare var George Orwell död, endast 46 år gammal. Drabbad av tuberkulos arbetade han febrilt i sjuksängen för att bli klar med sitt livs viktigaste bok.

Redan där går åsikterna isär om innebörden av romanen. 1984 är en nattsvart framtidsroman om ett övervakningssamhälle där människor inte längre har någon fri vilja och där begrepp som ”nyspråk” och ”dubbeltänk” satt sanningsbegreppet ur spel.

Vissa anser att romanen var märkt av att författaren var dödssjuk.

Men George Orwell var inte deprimerad när han skrev den. I en ny bok om tillkomsten av 1984 skriver journalisten Dorian Lynskey: ”Ingenting i Orwells liv och arbete stöder en teori om förtvivlan.”

Tvärtom skrev George Orwell sin sista bok med förhoppning om att förändra världen till det bättre. Med sin adopterade sex­åriga son vid sin sida såg han inte 1984 som en profetia om fram­tiden, utan som en varning, en ­instruktion, om vad vi ska undvika.

George Orwells klassiker 1984 beräknas i dag ha sålt i 30 miljoner exemplar.

Romanen har inspirerat filmer, tv-serier, reklamfilmer (som den ikoniska Apple Macintosh-reklamen som gjordes året 1984), pjäser, poplåtar, ett temaalbum av David Bowie, en opera och har imiterats och parodierats och hyllats och förkastats så ofta att det i dag kan vara svårt att skilja på själva verket, vad som faktiskt står i romanen, och diskussionen om den.

Bland de som inspirerats av romanen finns Lee Harvey Oswald, ­utpekad som John F Kennedys mördare, och den politiska organisationen Svarta pantrarna.

Jag själv läste romanen första gången som tonåring, förmodligen på grund av David Bowie. David Bowie ville 1973 sätta upp en musikal om 1984 men fick nobben av de som förvaltade George Orwells rättigheter; musik till histo­rien ansågs inte passande.

David Bowie samlade i stället några av låtarna han hade hunnit skriva på albumet Diamond dogs.

Även Dorian Lynskey har popkultur som ­ingång till George Orwell. Dorian Lynskey, en av Storbritanniens skarpaste musikskribenter, har nu gett ut boken The Ministry of truth: A biography of George Orwell’s 1984 (Picador).

En biografi om en bok kan på papperet verka udda, men i detta fall är det precis vad som behövs. Lynskey skriver lika mycket om själva boken, Orwells perspektiv, som hur diskussionen om den böljat fram och tillbaka under 70 år.

George Orwells roman publicerades 1949 men Dorian Lynskey daterar bokens ursprung till över tio år tidigare. Under inbördeskriget i Spanien 1936–1939 anslöt sig George Orwell som frivillig och stred mot fascis­terna.

Bowie använde böcker för att navigera genom livet

På plats såg han med egna ögon hur vänstersidan inte tvekade att sälja ut varandra. Sovjetiska agenter pekade ut sina rivaler, trotskister, som ­fascistspioner för att bli av med dem, få dem avrättade.

Västerländska journalister med vänstersympatier ­visste precis vad som hände men valde att inte avslöja lögnerna ­eftersom det gynnade den så kallat goda sidan.

George Orwell skrev till en vän: ”History stopped in 1936”. Dorian Lynskey fyller på: ”History stopped and 1984 began”.

Jämför det med vad svenska intellektuella valde att se och inte se under resor till kommunistiska diktaturer.

1984 visade sig vara en perfekt beskrivning av hur verkligheten kom att bli i länder som Sovjet, Kina, ­Östtyskland och Kambodja.

När järnridån till slut föll 1989 trodde många att George Orwell spelat ut sin roll som varnande framtidsprofetia.

Sedan kom internet.

Under ett halvt sekel med 1984 på nattduksborden trodde vi att saker som massövervakning och social kontroll var något som skulle komma utifrån och ovanifrån: något som diktatorer kunde införa.

Vi hade fel. Det är inte någon yttre kraft som skapat dagens samhälle där våra liv bevakas och registreras dygnet runt. Det är vi själva. Inte ens George Orwell kunde föreställa sig något som Facebook.

Den mest omtalade boken under året om övervakningskapitalism är Shoshanas Zuboffs ”The Age of surveillance capitalism” som handlar om hur dagens it-företag arbetar. Författaren Zadie Smith har kallat boken ”en Kapitalet för vår tid”, en bok alla borde läsa.

I Time Magazine skriver författaren Shoshana Zuboff om jubileet av ­George Orwells bok: ”Sju decennier senare kan vi hedra Orwells död ­genom att vägra överlåta oss till den digitala framtiden. Likt Orwell, tänka kritiskt och kritisera. Ta inte frihet för givet. Slåss för idén att människor ska få bestämma över sig själva. Orwell tyckte att det var värt att dö för”.

Skräckskildraren vänder blad till anno 1794

GRADVALLS TRE VAL:

BOK. Patti Smith, Year of the monkey (Bloomsbury). Bok­omslaget, som visar hennes kängor och kamera, speglar innehållet. Patti Smith vandrar runt i världen och dokumenterar vad hon ser, drömmer, läser, dricker. Ingen har som Patti Smith hyllat svart kaffe sedan David Lynch. En bok om att vrida ­dropparna ur varje år, varje veckodag.

PODDINTERVJU. Fresh air med Terry Gross, med Conan O’Brien. Radiomediets skarpaste intervjuare – Terry Gross är vid 68 års ålder bättre än någonsin – får den 56-årige pratshowvärden Conan O’Brien att berätta mer uppriktigt om sitt yrke och sitt liv än han någonsin gjort förut.

TV. Alla mot alla med Filip och Fredrik, Kanal 5. Att i princip exakt samma program sänds fyra kvällar i veckan är inget problem. Det perfekta tv-programmet att borsta tänderna till. Karriär­mässigt är detta Filip och Fredriks motsvarighet till Springsteens Hungry heart. Exakt vad fansen vill ha.