Di Weekend GRADVALL

Nu dansar Laleh med vargarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STOR I VÄRLDEN. Svenska Laleh har etablerat sig som producent till utländska toppartister.

Foto: TT

Utan att det har gått ut ett enda pressmed­delande om det har Laleh de senaste månaderna ­tagit ett betydande kliv mot att bli en internationellt erkänd låtskrivare och producent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I fjol skrev jag i Di Weekend den första artikeln om Wolf Cousins (Vargkusinerna) på Roslagsgatan, ett slags plantskola för nio unga låtskrivare startad av Max Martin (Martin Sandberg), Shellback ­(Johan Schuster) och musikförläggaren och managern Julius Peterson.

Alla i kretsen runt Max Martin jobbar enligt ­mottot att verka utan att synas. I dag har alla Varg­kusinerna i skymundan slagit igenom stort internationellt och haft Topp fem-låtar på Billboard.

Nu har även 33-åriga Laleh Pourkarim börjat skriva med Varg­kusinerna.

Den 22-åriga amerikanska ­artisten Tori Kelly, fortfarande okänd i Sve­rige, gick i juni rakt upp på ­andra plats på Billboards albumlista. Två av låtarna på ­hennes ­album är skrivna och producerade av Laleh, till­sammans med vargkusiner.

Ett av senhöstens på förhand mest omtalade ­album i världen är den 28-åriga brittiskan Ellie Gouldings tredje album som ges ut i november. Ellie Gouldings temalåt från filmen Fifty shades of grey, den av Vargkusinerna signerade Love me like you do, har spelats svindlande 350 miljoner gånger på Spotify.

I en förhandsintervju i Entertainment Weekly ­berättar Ellie Goulding att hon har skrivit låtar till nya albumet med två svenskar: Max Martin och ­Laleh. Ellie Goulding säger:

”Jag skrev en låt med Laleh som är den mest ­givande låt jag gjort som kvinna. När jag lyssnar på den ­känner jag mig oövervinnerlig.”

Ellie Goulding säger också att ­Laleh har påverkat hennes sätt att sjunga: ”Laleh sa: ’Jag vill inte att du ska vara den eteriska, kvinnliga ­rösten. Jag vill att folk ska se din styrka’.”