Di Weekend GRADVALL

Nashville på rätt spår

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Musikstaden Nashvilles förståelse för vikten att stödja de kreativa näringarna visar sig på olika sätt. Parallellt med att bygga ett Music City Center för 598 miljoner dollar, ser man till att guida turister till stadens viktigaste skivaffärer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kan någon föreställa sig Stockholms stad stödja kulturbärare i staden som skivaffären Pet Sounds och bokhandeln Rönnells?

Third Man Records, grundat av Jack White, är både en skiv­affär, ett skivbolag och en inspelningsstudio. När Third Man Records 2009 öppnade sitt högkvarter i Nashville på en udda adress var grannarna en ­metadonklinik och ett center för hemlösa.

Alla anställda på Third Man ­Records är klädda i gulsvarta arbetsuniformer. Männen har slips.

”Arbetsuniformen är ett enkelt sätt att visa människor att vi bryr oss”, säger Ben Blackwell, ­huvudansvarig för bolagets utgivning.

”Om någon möter dig klädd i t-shirt så kan det vara vilken skivaffär eller vilket skivbolag som helst. Vi är inte det.”

FAKTA
Third Man Records

Jack White är konstant aktuell med olika projekt. 21 juni släpps ett nytt album med ett av hans band, The ­Raconteurs.

Third Man Records är uppe i 599 officiella utgivningar. De senaste utgåvorna, med skivnummer TMR 599 och TMR 598, är vinylsinglar med The Stools och Oozelles.

I Third Mans årsredovisning för 2018 listas att de under Jack Whites turné fick 321 623 personer att under konserterna låsa in sina mobiltelefoner i Yondr-påsar. Och därmed fick ”321 623 att ta del av konserten med sina egna ögon”. Yondr är en ­patenterad uppfinning som tillfälligt låser en mobiltelefon.

VISA MER

Ben Blackwell är släkt med Jack White. Båda kommer från Detroit (Ben var trummis i Dirtbombs) men har flyttat till Nashville.

Motown – mitt livs största musikaliska upptäckt

”Det är en bra stad att vara vuxen i”, ­säger han.

Efter att skivbolaget Third Man Records grundades 2001 har de startat ett vinylpresseri i Detroit. Bland utgivningen 2018 finns en ­vinylbox med rariteter av Motown-gruppen Supremes. Det är den första Motown-­vinyl någonsin som pressats i bolagets hemstad Detroit.

Målet för Third Man Records är just den sortens kulturella mani­festationer. Bolaget går inte med förlust men målet är inte att gå med vinst.

Miriam Bryant – pop med blåmärken

”Om något vi ger ut öppnar ögonen på någon för vacker konst är det värt det. En unge om 50 år kanske sitter och lyssnar på en skiva som vi har gett ut”, säger Ben Blackwell

Varje fredag bjuder de in olika grupper från skolor som får spela in privata vinylsinglar

”Vi visar dem formatet vinyl. Sedan får de spela in live i studion. De är ungar som kommer från platser långt från storstäder. När de får höra sig själva tänds glödlampan. Det handlar mest om att uppmuntra till att göra något konstnärligt”.