Di Weekend GRADVALL

Musiken bakom julens hetaste film

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Wilson Webb

Sällan eller aldrig har jag hört så många ”Du måste bara se den”- kommentarer från omgivningen som om Netflix-­filmen , mycket tack vare att den direkt gjorts tillgänglig för streaming.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Många frågar om scenen där en av huvudrollsinnehavarna sjunger en låt som heter Being alive. Det är en låt från 1970, från en musikal som precis som filmen handlar om skilsmässa, Company, med texter skrivna av Stephen Sondheim.

Inflytandet från textmästaren Stephen Sondheim, i dag 89 år och konstant före sin tid, märks överallt i dagens musikvärld. ­Stephen Sondheim har sagt att han alltid skriver lagom berusad, vilket kan vara en förklaring till att han är så orädd för sentimentalitet.

I en annan scen i Marriage story klär Scarlett Johansson på halloween ut sig till David Bowie under dennes Let’s dance-­period: blonderad, solbränd, persikofärgad kostym. Scarlett Johansson har en personlig koppling till ­David Bowie. 2008 debuterade hon som sångerska med ett fint, men helt bortglömt, album med Tom Waits-tolkningar, Anywhere I lay my head. Som bakgrundssångare på det albumets två bästa låtar, Falling down och ­Fannin’ street, hörs en tydlig stämma ­bakom Scarletts leadsång.

Bowie använde böcker för att navigera genom livet

Ja, det är David Bowie.