Di Weekend GRADVALL

»Musik ska inte censureras«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Röster har höjts om att man ska tysta ned Michael Jacksons musik helt och hållet. Jag tycker det är fel. Det skriver Jan Gradvall i en krönika
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Låter Michael Jackson annorlunda i dag jämfört med för en vecka sedan?

Dokumentären Leaving Neverland (SVT) förändrar allt. Det finns ingen väg tillbaka efter att ha tagit del av berättelserna av de två män som oförglömligt detaljerat redogör för hur de som barn hade sexuella relationer med Michael Jackson.

James Safechuck berättar att han var nio år när han och Michael ­Jackson genomförde en hemlig vigselceremoni. När James Safechuck i dag som vuxen man och familjefar plockar fram asken med ringen tappar han för första gången fattningen under den långa intervjun i dokumentären. I asken finns andra ringar han fick som tack för sexuella tjänster.

Wade Robson var fem år när han fick träffa sin idol Michael Jackson, efter att ha vunnit en Michael Jackson-danstävling i Australien. De blev bästa vänner och ”förälskade”. Sju år gammal försökte Wade Robson över­tala sig själv om att det var en naturlig del av relationen att han nu hade en vuxen mans penis i munnen.

James Safechuck och Wade Robson berättar var en och för sig – de ­kände inte varandra, Michael Jackson bytte ut sina pojkbästisar efter ett par år – men vittnar om samma detaljer.

Michael Jackson gav dem allt som andra barn bara kan ­drömma om. Deras familjer, i synnerhet ­deras mammor, var lika förälskade i Michael.

Mammorna tyckte först det var konstigt att deras barn sov i ­samma säng som en vuxen man, men gränserna tänjdes.

Är det rimligt att skriva ut ­detaljer om övergreppen?

Ja, annars går det inte att förstå varför Leaving Neverland förändrar allt.

James Safechuck och Wade Robson utsätts just nu för en intensiv hatkampanj från Michael Jackson-fans som försvarar sin idol, många av dem har inte ens sett den fyra timmar lång dokumentären.

Michael Jackson Estate har stämt dem på 1 miljard dollar.

Det är inte första gången som det dyker upp vittnesmål om ­Michael Jacksons relationer med småpojkar. När en annan pojke, ­Jordan Chandler, gick till domstol 1993, vittnade James ­Safechuck och Wade Robson till Michael Jacksons försvar.

När de i dokumentären berättar om hur polisen kom till dem och ville pumpa dem på detaljer så förstår man varför de nekade till allt. Hur skulle en 11-åring och 13-åring kunna avslöja offentligt att de haft sex med en vuxen man? En person de dessutom älskade. Det var något de inte ens berättat för sina föräldrar.

Michael Jackson coachade dem också genom åren. Deras hemliga relation var något vuxenvärlden aldrig skulle förstå. Om de någonsin berättade sa Michael att både barnen och han skulle hamna i fängelse.

Jordan Chandlers familj lade ner åtalet i mitten av 1990-talet efter att deras tystnad köptes för 22 miljoner dollar. Michael Jacksons fans tolkade det som att familjen bara var ute efter pengar.

Historieskrivningen om Michael Jackson är en studie i förträngning. Rykten om att han var pedofil skadade hans karriär i slutet av 1990-talet och början på 2000-talet. Michael Jackson borde fått priser som Polarpriset för sin musikaliska gärning, men det fanns en anledning till att han aldrig fick dem.

Efter Michael Jacksons plötsliga död sommaren 2009 förändrades allt. Fokus hamnade nu enbart på hans enastående musikaliska gärning.

I samma liga som Avicii och Zara Larsson

Vem är den största popartisten genom historien? Om man har hela världen som utgångspunkt så är det inte Elvis Presley eller Beatles. Ingen av dem betyder särskilt mycket i Kina, Indien, Afrika.

Den enda som är en ikon i alla världsdelar är Michael Jackson. Han är den största genom alla tider.

Efter dokumentären om R Kelly skrev Katarina Wennstam en artikel på Expressens kultursida om att det är R Kellys position som gjort att han i alla år kommit undan med sina övergrepp på unga kvinnor. För många har tjänat pengar på att låta honom fortsätta.

Efter den musikaliska renässans som Michael Jacksons död innebar har Michael Jackson Estate dragit in 20 miljarder kronor.

Sexuella förövare, vare sig de är musiker eller präster, minskar risken att åka fast genom sina upphöjda positioner.

Ingen tv-kanal i världen kommer någonsin mer att låta någon sjunga Michael Jackson-låtar i en talangtävling. Röster har höjts om att man ska tysta ned Michael Jacksons musik helt och hållet.

Jag tycker det är fel. Musik ska inte censureras.

Richard Wagner var en vidrig antisemit men också historiens främsta kompositörer. Jag är beredd att försvara att precis all musik ska finnas på Spotify, även så kallad vit makt-musik och Gary Glitter, som är en dömd pedofil.

Min favoritlåt genom alla tider förblir I want you back med Jackson 5. Men det kommer att ta ett tag innan jag spelar den igen.

»Dansa till min musik«

GRADVALLS TRE VAL:

SKÅDESPELARE. Nicola Walker, ­Saknad, aldrig glömd (tre säsonger), SVT Play. ­Superrutinerad, 48 år gammal, men första gången jag förstod hennes ­storhet var i Stellan Skarsgård-serien River. Nu betar jag av vad jag missat. Nicola ­Walkers tolkning av en kriminal­kommis­sarie i London är i en klass för sig. Ingen kan som hon tala med blicken.

DVD. Paul Weller, Other aspects. 60 år gammal har Paul Wellers röst gått in i bärnstensfasen. Filmad dokumentation av två unika kvällar på Royal Festival Hall där han kompas av 25 musiker, inklusive elva stråkar och tre klassiska indiska musiker. Han putsar pärlor från hela sin karriär, bland dem The Jam-­låtarna Private hell och Boy about town.

ROMAN. Thomas Eriksson, Lögnen (Ekerlids förlag). Med 30 år i reklambranschen bakom sig har Thomas Eriksson med Jay McInerneys skärpa och oräddhet för att bränna broar skrivit en roman om Stockholms guldäggshypnotiserade och pengablinda reklambyråvärld på 1980- och 1990-talen.