Di Weekend GRADVALL

Murvlarna får ny roll i Hollywood

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Netflix

Den hyllade journalisten Mark Boal står bakom manuset till nya Netflix-filmen Triple Frontier. Murvlar anlitas allt oftare för att skriva filmmanus, konstaterar Jan Gradvall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

De journalister som skrivit långa reportage i tidningar som Vanity Fair, GQ och Rolling Stone har under tidningskrisen fått se uppdragen bli färre.

Men plötsligt efterfrågas nu dessa långskrivande murvlar på annat håll – av Hollywood. Att hävda att filmer och tv-serier baserar sig på verkliga händelser har blivit så kommersiellt lönsamt att det tänjs på gränserna.

Bioaktuella Vice, om vicepresidenten Dick Cheney, är fiktion maskerad som verklighet. Regissören anlitade en grävande journalist för att ”väva in journalistik i manuset”. Financial Times har träffande kallat denna genre för ”truth plus”.

En svensk romanista på Capri

Mark Boal är en hyllad journalist från Rolling Stone, Village Voice och Playboy som nu nästan enbart arbetar med Holly­wood. Mark Boal bidrar med research och skapar skenbart autentiska karaktärer och miljöer.

Mark Boal har skrivit manus till nya Ben Affleck-actionfilmen Triple Frontier som har premiär på Netflix i dag den 15 mars. Upplägget är vad som händer med amerikanska krigsveteraner när de återvänder hem och har svårt att anpassa sig. En del är beredda att bokstavligen fortsätta ­kriga för sin försörjning.