Di Weekend GRADVALL

Motown – mitt livs största musikaliska upptäckt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STJÄRNTRION. Diana Ross, Mary Wilson och Florence ­Ballard i The Supremes.

Fremantle Media/REX

De hade de bästa låtskrivarna, de bästa musikerna, de bästa arrangörerna och de bästa sångarna. Jan Gradvall har sett en dokumentär om Motown.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Dokumentär

Motown: Drömfabriken (SVT Play)

5 poäng

När jag var 16 år började jag och en kompis göra en hemmagjord punktidning i Linköping. Vi sålde den på konserter, i skivaffärer och via postorder.

Efter några års utgivning tyckte vi att punken höll på att stagnera musikaliskt och började gräva bakåt i musikhistorien.

I stället för de förväntade intervjuerna med arga punkband i hundhalsband upptogs det sjätte numret av vår tidning av 13 sidor om skivbolaget Motown. Jag ­layoutade med snodda bilder på Diana Ross & The Supremes och Martha & The Vandellas i glittriga klänningar och rubriken ”The sound of young America”.

Reaktionen i punkkretsar var ungefär lika översvallande som om Greta Thunberg till sina följare meddelat att hon just köpt en solresa till Maldiverna.

Jag önskar att jag i de efter­följande diskussionerna haft uppbackning av den nya dokumentär om Motowns historia, som nu finns att se på SVT Play.

Som tonåring tyckte jag att Motown var mitt livs största musikaliska upptäckt. Det tycker jag fortfarande.

Detroit-bolaget Motowns bärande idé var att effektivisera skapandeprocessen, med stadens bilindustri som förebild.

I stället för att se på artisten som en solitär konstnär, à la Bob Dylan, delade bolagets grundare Berry Gordy upp ­arbetet i olika stationer. Slutprodukten och slut­målet – en perfekt låt – var resultatet av ett samarbete mellan de bästa låtskrivarna, de bästa musikerna, de bästa ­arrangörerna och de bästa sångarna. Berry Gordy lät dem dess­utom konkurrera sinsemellan. Tre av världens främsta låtskrivarteam slogs om att få skriva nästa singel till Temptations eller Marvin Gaye.

Metoden gav Berry Gordy ryktet som kall affärsman. Musiken, så full av passion, vittnar om motsatsen. Även Michelangelo hade ett team av assistenter när han skapade sina mästerverk.

Det var tidigare gjorts en bra dokumentär om Motowns studiomusiker, Standing in the shadows of love, men denna film är den första som tar helhetsgrepp på bolaget.

Dokumentären alla surrar om

Det finns ett halvdussin Motown-profiler som förtjänar Polarpriset: Smokey ­Robinson, Holland-Dozier-Holland, ­Diana Ross, Berry Gordy själv. (Stevie Wonder har redan fått det, Marvin Gaye och ­Michael Jackson är döda).

Att Diana Ross, som varit försvunnen hela 2000-talet, lyser med sin frånvaro även i dokumentären är illavarslande. Hälso­problem? Men härom dagen kom glädjebeskedet: Diana Ross gör sommaren 2020 comeback med en stor turné som inleds i Storbritannien. Kanske dags att starta ett fanzine igen?

EMO-RAPP MED NÄRVARO OCH KARISMA

070 Shake Modus Vivendi (Def Jam) 4 poäng

Ett av 2020 års på förhand mest hajpade album har anlänt. 22-åriga New Jersey-artisten 070 Shake, riktigt namn Danielle Balbuena, släpper slut­ligen det debutalbum som utannonserades redan i somras. Hennes mentor ­Kanye West har kallat albumet för emo-rappens motsvarighet till Pink Floyds Dark side of the moon. En sanslös överdrift, så klart, men 070 Shake har en närvaro och karisma som skär igenom en genre som ter sig mer och mer generisk.

Gothdrottningen tonsätter sin egen undergång

JAMMANDE DUO BJUDER IN TILL MYSTIK

75 Dollar Bill I was real (Thin Wrist) 4 poäng

En gitarrist och en trummis. Ingenting mer. Duokonstellationer som White Stripes, Black Keys och svenska Johnossi har samma nedskalade grundsättning, men lägger till sång och melodier.

New York-duon 75 Dollar Bill, med gitarristen Chen Chen och trummisen Rick Brown, ­avstår från det och jammar i stället fram musik med influenser från modal jazz och nordafrikansk ökenblues. Resultatet blir på samma gång mystiskt och anmärkningsvärt inbjudande. Tidningar från Wall ­Street Journal till den intellektuella tidskriften Wire utsåg detta till ett av 2019 års bästa album.