Di Weekend GRADVALL

Monstersommaren vi minns

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KLASSIKER. Skådespelarna Boris Karloff och Colin Clive i Frankenstein från 1931.

Att Nils Petter Sundgren (1929–2019) gick bort dagen före nyårsafton, 90 år gammal, fick stor uppmärksamhet. Men i minnesrunorna missades hans kanske allra största insats för filmintresset i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Förutom att Nils Petter Sundgren ­under 25 år var programledare för Filmkrönikan var han även långfilmsinköpare på TV2, från kanalpremiären 1969 och framåt.

1970-talet var en guldålder för långfilm i svensk tv. Stig Larsson har en gång sagt att han blev dramatiker just tack vare SVT:s långfilmsutbud

Nils Petter var ingen kultursnobb. Parallellt med Rainer ­Werner Fassbinder och Luis Buñuel såg han till att folk­hemmens vardagsrum även fick besök av skräck och ­science fiction.

Under en legendarisk sommar ­visade SVT svartvita monster­klassiker som Dracula (1931), Frankenstein (1931), Mumien (1932), Den osynlige mannen (1933), Varulven (1941) och Skräcken i ­svarta lagunen (1954).

Första månsteget firas

Den sommaren gjorde outplånligt intryck på mig som barn. Jag minns exakt vissa filmscener. Hur månen sken genom trädgrenarna i Varulven. Hur fotav­trycken avtecknade sig i Mumien.

När jag en gång berättade detta för Nils Petter Sundgren sa han: ”Jag möter ständigt människor som säger samma sak. Av alla filmer jag köpte in under mina år som långfilmsinköpare på SVT, verkar det som just den där sommaren med monsterfilmer gjort störst intryck. Folk kommer fram och säger att det påverkat hela deras uppväxt.”

Att Nils Petter Sundgren valde att visa dessa gamla svartvita monster­filmer i början av 1970-talet – ­filmer som redan då var nästan 40 år gamla – berodde på den japanska Godzilla-regissören Honda.

Tv-giganten följer strömmen

”Jag träffade Honda i Tokyo. Han berättade att man i Japan brukade visa skräckfilmer just på sommaren. Anledningen var att det ansågs vara bra att barn fick kalla fötter, då ­kunde de sova bättre under de heta sommarnätterna.”