Di Weekend GRADVALL

»Lyckan står den avslappnade bi«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Lycka är som en fjäril. Om den jagas kommer den alltid att vara utom räckhåll. Men om du sätter dig stilla ned kan det hända att den landar på dig.” Det enda som kan beläggas om detta citat är att det första gången dök upp i en tidskrift 1848

Jan Gradvall har grävt ned sig i det mänskliga sökandet efter lycka. Enligt en forskare är så kallad syntetisk lycka lika mycket värd som naturlig lycka.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

With a bullet. Uttrycket och symbolen används på hitlistor för att indikera att en låt fortfarande är på väg uppåt och kommer att klättra ännu högre nästa vecka.

Just nu är ämnet filosofi inte bara etta på listan utan ”number one with a bullet”. Intresset pekar rakt uppåt. Vart man än tittar och lyssnar stöter man på referenser till filosofi.

Det kan tyckas vara en motsättning att samtiden, ökänd för sin ytlighet, blivit så fixerad vid filosofi.

Eller också är det helt logiskt. Medieformer som Instagram och poddar kretsar kring grundläggande existentiella frågor som ”Vem är jag?” och ”Finns det någon verklighet utanför min egna tankar?”.

Hyllade komediserien The Good ­place med Kristen Bell och Ted Danson, se text på nästa uppslag, är full av ­referenser till Sokrates, Aristoteles, Kirkegaard, Kant och Hume. ­Serien har till och med anställt två professorer i filosofi som manuskonsulter.

Artisten Agnes, vinnare av Idol för 14 år sedan, talar inför sin comeback om att börja sin nya musikaliska resa ”där dansmusiken möter de existentiella frågorna”.

En av låtarna på Lana Del Reys senaste album heter Happiness is a ­butterfly.

Uttrycket kommer från en spridd teori om vad som egentligen är lycka. ”Lycka är som en fjäril. Om den jagas kommer den alltid att vara utom räckhåll. Men om du sätter dig stilla ned kan det hända att den landar på dig.”

Citatet tillskrivs 1800-talsförfattaren Nathaniel Hawthorne, men som många andra citat som sprids på nätet håller det inte för källkritik. Nej, det kommer inte från honom. Inte ­heller från Henry David Thoreau, vilket en del källor ­hävdar. Det enda som kan beläggas att det första gången dök upp i en tidskrift 1848.

Oavsett vilket, när Lana Del Rey sjunger ”Happiness is a butterfly, try to catch it every night, it escapes from my hands into moonlight” så skapar hon ett perfekt popögonblick och ringar in något ­väsentligt. Lana Del Rey fryser en bild man inte glömmer.

Att jämföra lycka med en fjäril ligger också i linje med Dan Gilberts forskning.

Få eller någon har på 2010-talet spridit teorier om lycka till en lika bred publik som psykologiprofessorn Dan Gilbert på Harvard. Hans föreläsning, The Surprising science of happiness, har setts över fyra miljoner gånger på Youtube.

Dan Gilbert menar att det finns två olika sorters lycka. Det ena är den lycka vi snubblar över. Den andra sortens lycka, som Gilbert oromantiskt nog döpt till syntetisk lycka, är lycka vi själva skapar.

”Naturlig lycka är vad får när vi får vad vi önskat oss. Syntetisk lycka är vad vi skapar när vi inte får vad vi vill ha”.

Lyckoexperten som inte ger allt

Dan Gilberts poäng – chockerande för många – är att den syntetiska lyckan är precis lika verklig och varaktig som den så kallat naturliga lyckan.

Vid ett experiment på Harvard delade man in studenter på en fotografikurs i två grupper. Studenterna i båda grupperna fick välja ut sina två bästa fotografer till en slutgallring.

Ena gruppen tvingades sedan rensa bort en av dessa två favoriter. Den andra gruppen fick göra samma sak, fast med tillägget att de kunde ändra sig några dagar senare.

Studien gav ett tydligt svar: den grupp som inte hade chans att ändra sig var mycket mer nöjda med sina val.

När vi hamnar i andra situationer än vad vi hade planerat för och hoppats på, har vi ett slags psykologiskt immunsystem som kickar in och hjälper oss. Det är det som är syntetisk lycka. Det är det som hjälper oss att resa oss ur de djupaste kriser.

Omgivningen, med all reklam och fiktion, vill få oss att tro att lycka är en plats, en destination. Om vi bara köper det där renoveringsobjektet på ­landet och slutar jobba så kommer vi att bli lyckliga för resten av livet.

I en färsk poddintervju i The TED Interview refererar Dan Gilberg till popkultur när han beskriver sina fortsatta studier och forskningsresultat.

Få filosofer har bättre sammanfattat vad tillvaron handlar om än Trollkarlen från Oz.

Filmens huvudrollsinnehavare Judy Garland är bioaktuell genom ­filmen om hennes liv, Judy.

I rollen som Dorothy i Trollkarlen från Oz försöker Judy Garland hitta sitt bortblåsta hem och där finna lyckan. Till slut inser hon att det som ­blivit viktigast i hennes liv redan finns där vid hennes sida.

Så blir grisens år, enligt feng shui

Hon behövde bara sluta leta utanför sig själv, sluta leta runt omkring sig, för att inse att fjärilen landat på henne.

Gradvalls favoriter:

Bok. Sara Danius, Den blå tvålen (Albert ­Bonniers Förlag). Så kul och allmänbildande, så full av upptäckarglädje. En bok om hur romankonsten på 1800-talet slår upp fönsterluckorna och lär sig att se. Missa inte heller Danius förord till Anders Bodegårds nyöversättning av Gustave Flauberts Madame Bovary.

Julmusik. Los Lobos, Llegóe Navidad (Rhino, album). Ingenstans är julen mer ­längtansfull än i de mexikanska kvarteren i East LA. ­Underbart exotiskt julalbum framfört på sträng­instrument som jarana, bajo sexto och requinto ­jarocho.

TV. Det svenska popundret, SVT Play. Sex ­avsnitt sprängfyllda med fakta, utan en tråkig sekund. Lärare kan använda dem i svenska skolor, både i musikundervisningen och på historie­lektionerna.