Di Weekend GRADVALL

»Lusten att lära sig nytt är bästa tillgången i livet«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GAV KLOKA RÅD. Författaren David ­Foster Wallace.

Som vardagen ser ut för oss alla, med ständig oro över olika saker, finns det risk för att vi vandrar eller simmar genom livet med uppmärksamheten riktad mot fel saker. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Två unga fiskar simmar sida vid sida. På vägen möter de en äldre fisk som simmar åt andra hållet. Den äldre fisken nickar till dem och säger, ”God morgon, pojkar. Hur känns vattnet i dag?” De två unga fiskarna simmar vidare en stund. Därefter vänder sig den ena till den andra och frågar ”Vad fan är vatten för något?”

Med denna historia inledde författaren David Foster Wallace (1962–2008) ett tal som han höll till examensstudenter på Kenyon College 2005.

Det var en dag i maj, precis som nu. Till alla som just nu går och oroar sig inför sin skolavslutning och sin framtid: läs eller lyssna på David Foster Wallaces examenstal This is water.

När David Foster Wallace avslutar med att säga att en utbildning inte är begränsad till skoltiden – ”Your education really is the job of a lifetime” – talar han inte bara till elever utan till alla.

Efter den inledande historien om fiskarna säger David Foster Wallace att det är standard att inleda tal på det här viset. Börja alltid med en sedelärande historia. Han vet att ungdomarna i publiken därmed tror att de listat ut var detta är på väg och börjar gäspa. Men det förutsägbara i upplägget slutar där.

”Om ni är oroliga för att jag nu tänker presentera mig själv som den kloka gamla fisken som tänker förklara för er fiskyngel vad vatten är för något – var inte det. Jag är inte den kloka gamla fisken. Historiens poäng är att det oftast är de mest uppenbara sanningarna som det är svårast att se och tala om.”

Som vardagen ser ut för oss alla, med ständig oro över olika saker, finns det risk för att vi vandrar eller simmar genom livet med uppmärksamheten riktad mot fel saker.

Vi fixerar vid detaljer och missar helheten. Vi missar vattnet.

David Foster Wallace säger att det viktigaste och svåraste är att inte bli hypnotiserad av den konstanta monolog som pågår inne i våra huvuden. Alla dessa ofrivilliga tankar som bara mal och mal och mal. Vi går runt som våra egna huvudens slavar.

Vägen ut från detta – befrielsen från de negativa tankarnas slaveri – är att i stället vara uppmärksam på allt som händer runt omkring oss. David Foster Wallace upprepar och understryker: ”Pay attention”.

På svenska betyder det att vara uppmärksam, men uttrycket är ännu bättre på engelska. Att säga att man måste pay attention indikerar att man måste betala med något, offra något. Man måste aktivt välja bort för att kunna tänka och se på ett annat sätt.

Jag tänker ofta på David Foster Wallace.

Han själv lyckades inte hålla de negativa tankarna borta. Han tog sitt liv 48 år gammal. Men han lyckades under sin livstid formulera insikter som kan hjälpa oss andra.

Jag funderar på David Foster Wallaces tal när jag går runt och har ont i magen över osäkerheten på om mitt eget barn kommer att hamna på ett gymnasium som tar hänsyn till hans egenskaper.

Jag har också tänkt på This is water när jag varje lördagkväll under våren medverkat som expertkommentator i Stjärnornas stjärna, ett tv-program där artister tävlar mot varandra i för dem främmande musikgenrer.

Vad som blev tydligt under programmets gång är att den mest värdefulla egenskap man kan ha som artist är att vara vetgirig. Att hela tiden vara öppen för sina egna begränsningar och vilja lära sig av andra. Att hela tiden pay attention.

En del antar nya utmaningar med inställningen ”Här kommer jag med mina erfarenheter ”. Andra tänker i stället, ”Okej, vad behöver jag lära mig för nya saker att lyckas med detta?”

Det blev tydligt att det var de tävlande med den senare inställningen som lyckades bäst.

Lusten att hela tiden lära sig nya saker är ens bästa tillgång i livet. Att inte fastna i gamla tankebanor, utan att förbli levande och vara medveten om allt runt omkring.

David Foster Wallace: ”Det handlar om något så enkelt som medvetenhet. Medvetenhet om något så grundläggande och så verkligt, så svårt att få syn på, att vi hela tiden måste påminna oss själva, om och om igen: ­Detta är vatten. Detta är vatten”.

GRADVALLS TRE VAL:

TV. Bosch, säsong 5, HBO Nordic. Varje månad kommer det spektaku-lära nya tv-serier att streama. Henrik ­Bastin-producerade Bosch är inte spekta­kulär, utan en gammaldags serie i Kojak-tempo. Kanske därför jag tycker så mycket om den. På bilden Titus Welliver och Jamie Hector.

RADIORÖST. Terry Gross. Amerikas radio­drottning, 68 år ung. Förmedlar ett sådant lugn, samtidigt som hon alltid är minutiöst väl ­förberedd. Hennes intervjuer i National Public Radio går numera att lyssna på varje vecka i Sverige genom podden Fresh Air.

DECKARE. Tony Parsons, #Taken (Century). Trodde att jag hade slutat läsare deckare, men varje gång det kommer en ny Max Wolfe-bok av Tony Parsons så släpper jag allt annat och mer eller mindre sträckläser. Den bästa levande London-­skildraren.