Di Weekend GRADVALL

Leslie Tay ger en alternativ Sverigebild

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Filmaren Stefan Berg har skapat ­något unikt och livsfördjupande ­genom att följa Leslie Tay i Malmö.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Rainer Hartlebs serie om barnen i Jordbro är en svensk kronjuvel. 1972 började den svensk-tyske dokumentärfilmaren följa en klass sjuåringar i Jordbro. Han slutade aldrig filma. Jordbrosviten, i sju delar, ger en inblick i vad det innebär att leva i Sverige.

Filmaren Stefan Berg har skapat ­något lika unikt och livsfördjupande ­genom att följa Leslie Tay i Malmö.

2008 gjorde Stefan Berg en dokumentär om en okänd kille från Sofielund i Malmö med titeln Leslie – killen som kommer att glänsa. Stefan Berg hade då följt Leslie Tay, född 1989, i fem år.

Samma Leslie Tay, med en barndom präglad av uppbrott och brott, har vuxit upp och i dag blivit en av Sveriges främsta R&B-artister, tillika framgångsrik låtskrivare och producent åt andra.

Nya filmen Leslie brinner bygger på 15 års filmande där Leslie, alltid lika välformulerad, släpper in Stefan Berg i sitt liv, även då det gör som mest ont.

Leslie brinner berättar om ett Sverige som sällan eller aldrig skildras i media. Genom subtil korsklippning mellan epoker visar filmen också hur vi alla – var vi än hamnar, vilka mål vi än uppnår – alltid släpar runt på vår barndom.

Leslie brinner har haft världspremiär i Malmö och dyker nästa vecka upp på biografer runtom i landet.