Di Weekend GRADVALL

Legendariska E2-E4 live i Stockholm

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spelar på Berns. Manuel Göttsching.

Om man vill förstå den moderna musikens utveckling måste man ha hört albumet E2-E4 av den tyske elgitarristen Manuel Göttsching (finns inte på Spotify). Ett album inspelat 1981, utgivet 1984, som influerande techno och house.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den 21 oktober kommer Manuel Göttsching till Berns i Stockholm och framför hela det legendariska albumet live för endast femte gången någonsin. (Vid samma tillfälle framträder även den norska fjorddiskokungen Todd Terje.)

Manuel Göttsching, född 1952, var med i Ash Ra Tempel, en grupp som var och formade genren Kosmische Musik, av engelsmän rasistiskt döpt till krautrock, en form av minimalism och avantgarde som fortsätter ha mycket stort inflytande på samtida musik. Kraftwerk och Can var en del av samma scen.

Efter en turné tillsammans med Klaus Schulze i slutet av 1981 kom Manuel Göttsching hem men var fortfarande spelsugen. Han beslutade sig för att anordna en konsert enbart för sig själv i sin studio. Han hade sinnesnärvaro nog att trycka på play och stop. Han förstod först inte vad han hade spelat in, men resultatet blev E2-E4, ett enda långt stycke, en knapp timme långt.

2017 års största musikupplevelse

Manuel Göttsching skriver i omslagstexten till en cd-nyutgåva att han började experimentera med en tidig Apple-dator, en Apple Plus II. Han var också influerad av schack och döpte albumet efter ett öppningsdrag.

När svarta discjockeyer i USA fick höra resultatet föll de i trans. Larry Levan, historiens kanske viktigaste discjockey, brukade avsluta sina spelningar på klubben Paradise Garage med att i gryningen spela hela E2-E4. Larry Levan önskade också stycket på sin begravning.J