Di Weekend GRADVALL

Kors, vilken röst!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lauren Daigle.

Wow. Vilka låtar, vilken röst. Är det ett nytt ­album med Adele? Nästan. Det är ett nytt album med den kristna Adele. Jan Gradvall hyllar Lauren Daigle.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lauren Daigle

Look up child (Centricity)

4 poäng

I samma ögonblick som man lägger till ordet kristen till en artist svalnar intresset i Sverige, världens mest ­sekulariserade land.

Det är inte så vad det gäller svarta artister inom soul och hiphop. Där är vi vana vid att var och varannan ­tackar Gud och har bestämt oss för att det är ganska coolt.

Men så fort en vit artist beskrivs som djupt troende förflyttas personen till en annan genre, från pop till den mest osexiga genren som finns: kristen ­musik.

Lauren Daigle är den mest popu­lära kristna artisten i USA just nu. Hennes album Look up child gick rakt upp på tredje plats på den riktiga ­Billboardlistan. När sedan Selena ­Gomez, världens största artist på Instagram med 144 miljoner följare, lade ut henne på sitt konto blev ­Lauren Daigle ännu större.

Ändå är intresset så litet i Sverige att inget skivbolag distribuerar det här albumet. Som tur är spelar det inte längre någon roll för möjlig­heten att höra det, i dag finns alla artister, även de utan distri­bution eller ens kontrakt, tillgängliga på streamingtjänster.

Lauren Daigle är tre år ­yngre än Adele. Hon kommer från ­Lafayette, Louisiana, och är uppväxt med cajunmusik, zydeco och blues. Det hörs i hennes röst. Musiken är pop men det finns ett djup i hennes röst som leder rakt ned i den amerikanska myllan. När hon gick på college sjöng hon i ett soulcoverband.

När Selena Gomez lade ut Lauren Daigles album på Instagram var hon ute och körde bil tillsammans med Hillsong-sångaren Aodhán King.

Hillsong är en evangelisk mega­kyrka med rötter i Australien som ­spridit sig över hela världen och har som mål och syfte att sprida det ­kristna budskapet med musik.

Hillsong-gudstjänster i Los Angeles lockar tiotusentals, varav många från underhållningsvärlden: Justin ­Bieber, skådespelaren Chris Pratt, familjen Kardashian. Lauren Daigle fick sitt genombrott när hon 2015 turnerade runt USA med Hillsong United.

Att två av de största amerikanska rockbanden just nu, Imagine Dragons och The ­Killers, har sångare som är mormoner vittnar ytterligare om hur stor plats kristendomen fått i dagens populärmusik – utan att ­medier uppmärksammar det.

När Lauren Daigle i superballaden You say sjunger om att slåss mot inre röster som säger att man inte duger till, så uttrycker hon något så universellt att ett tv-framträdande i typ ­Skavlan skulle göra henne lika stor i Sverige.

Baby Grandmothers

Merkurius (Subliminal Sounds)

4 poäng

Baby Grandmothers var en svensk psykedelisk trio, med gitarristen Kenny Håkansson i spetsen, som 1967–1969 spelade på klubbar i Stockholm. På Klubb Filips på ­Regeringsgatan, i en lokal där det tidigare legat ett hovkonditori, var Baby Grandmothers husband tillsammans med Hansson & Karlsson och Mecki Mark Men. Jimi Hendrix var där och jammade. Alla dessa tre band upplever i dag en renässans, inte minst i USA. Om du har Baby Grand­mothers singel från 1968 hemma under en ­afghanpäls på vinden kan du få upp mot 7 000 kronor för den. På nya albumet låter Baby Grandmothers mer inspirerade och friare än någonsin. Originalsättningen med Bella Ferlin på bas och Pelle Ekman på trummor väver fram organisk instrumentalmusik – vacker som spindelväv mellan granträd i motljus – med låttitlar som ADHD och Dojjan.

Hen Ogledd

Magic (Weird World/Playground)

4 poäng

I övergången mellan 1970-tal och 1980-tal uppstod en sprudlande vital musikscen som kretsade kring butiken och skivbolaget Rough Trade. Musiken signalerade att en epok av fyrkantig machorock var död och begraven. Det blev inte så, gitarrocken återuppstod snart igen; allt visade sig bara vara en historisk parentes.

Men under några år där skissades musikens framtid upp av band som Delta 5 (tre kvinnor och två män från Leeds), LiliPUT (ett feministiskt kollektiv från Zürich, Schweiz), Au Paris (två kvinnor och två män från Birmingham) och Raincoats (fyra kvinnor från London).

Nordbrittiska kvartetten Hen Ogledd, två kvinnor och två män, återuppväcker denna regelfria postpunkera med ett sound som präglas av harpa, stämsång och konstiga rytmer. Sky burial glittrar av inspi­ration. Det udda bandnamnet är kymriska och betyder Den gamla norden. Bandet har bildats kring folkmusikern Richard ­Dawson som gjorde ett magiskt album i fjol med sånger om livet på 500-talet.

Sara Ajnnak

Gulldalit: Can you hear me? (Border)

4 poäng

Samiska artisten Sara Ajnnak skapar musik som för tankarna till Kate Bushs inledande utrop på låten Hounds of love: ”It’s in the trees! It’s coming!” Skogens kraft och mystik. Dagen då naturen slår tillbaka. Efter en inledande monolog på engelska – mindre lyckad – sjunger Sara Ajnnak på umesamiska, ett litet väst­samiskt språk, så vackert att kraftfullt att man tycker sig förstå varenda låt. På umesamiska har ­varje sjö, berg och skog egna namn. Och alla träd och växter har ett syfte. Med ett musikaliskt språk som för tankarna till Peter Gabriel och Youssou N’Dour visar Sara Ajnnak att svaren på hur vi ska rädda vår planet finns i det förflutna, hos urfolken.