Di Weekend GRADVALL

Kompositör i takt med tiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Beatrice Lundborg

Det är inte många konserter som avslutas med att kompositören får ta emot ett stipendium på 750 000 kronor. Det finns inte heller många kompositörer lika begåvade som Jacob Mühlrad, 27.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Jacob Mühlrads 20 minuter långa komposition Time framstår som höjdpunkten i svensk musik under detta år. Kanske kan den också bli riktmärke för en ung generation musiker att överträffa sig själv. En första försmak av Time gavs vid invigningen av Nationalmuseum den 13 oktober. Radiokören smälte obemärkt in i folkmassan och började ­sedan stående i den stora trappan sjunga ett utdrag av körverket.

Allt det som fick huden att knottras den kvällen infriades vid urpremiären på Berwaldhallen den 17 november. Utsålt, med en förhållandevis ung publik.

Under ledning av influgne Ragnar Bohlin, dirigent för San Francisco Symphony Chorus, framförde Radio­kören detta stycke som utgörs av ordet tid på 60 olika språk. Mühlrad har själv beskrivit det som: ”Verket är en rit, en rit för att sätta oss människor i ett visst tillstånd”.

Stipendiet på 750 000 kronor delades ut efter konserten av Anders Wall, det är det största hans stiftelse delat ut.

Fredagen den 14 december sänds konserten i P2.