Di Weekend GRADVALL

Knockout i filmvärlden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NYA MARVELFILMEN. 25 april är det premiär för Avengers: Infinity War.

null

Filmvärlden på 2010-talet går att sammanfatta med ett ord: Marvel. ­Ingen annan är i närheten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Serietidningskoncernens senaste film, Black Panther, har spelat in 11 miljarder kronor, vilket gör det till en av de största filmsuccéerna genom tiderna.

På onsdag 25 april är det premiär för ­Avengers: Infinity War som på förhand ­tippats bli 2018 års största film. Förhandsförsäljningen av biljetter har varit 257 procent högre än för Black Panther.

Den första filmen i MCU, Marvel Cinematic Universe, var Iron Man från 2008. Sedan dess har MCU släppt 18 filmer – ­Avengers: Infinity War blir film nr 19 – ­varav alla utom Hulken blivit miljardsuccéer.

Närmast efter väntar Ant-Man and the Wasp (6 juli 2018), Captain Marvel (9 mars 2019) och ännu en film med Avengers, utan titel (26 april 2019).

Marvel tänker heller inte släppa sin marknadsledande position. Nyss förstummade MCU filmbranschen genom att släppa datum för kommande filmer fyra år framåt: 7 maj 2021, 30 juli 2021, 5 november 2021, 18 februari 2022, 6 maj 2022, 29 juli 2022. Filmerna är inte ens bestämda men datumen signalerar till konkurrenterna att hålla sig borta.

Avengers: Infinity War är regisserad av bröderna Antony och Joe Russo, vilka är de regissörer ­Marvel litar mest på. När jag inter­vjuade dem för Di Weekend sommaren 2016 berättade de att framgången har ett pris:

Hur många timmar om dagen jobbar ni?

”Enligt regler i Hollywood får filmin­spelningar pågå i tolv timmar per dag”, sa ­Antony Russo.

”Då är 45 minuters lunch inte inräknat. Men jag och Joe måste komma dit innan inspelningen börjar och förbereda. Vi måste dessutom nästan alltid stanna kvar efteråt.”

Så hur ­mycket hinner ni sova?

”Vi sover i genomsnittet 4–5 timmar per natt”, sa Joe.

”Detta under en period som pågår ­mellan sex och åtta månader. Det är en brutal process”, sa Anthony.

”Steven Spielberg har sagt en bra sak. Det bästa du kan göra som regissör för att förbereda dig för en film är att se till att du är i bra form innan inspelningen börjar. ­Fysiskt är det så dränerade. Ju bättre form du är i den första inspelningsdagen, desto större chans att du orkar.”