Di Weekend GRADVALL

Jämtland over there

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GLIDFLYGER ÖVER SCENSKA FJÄLL. Singer-­songwritern Ellen Sundberg.

Med nya albumet Cigarette secrets kliver Ellen Sundberg fram som en av Sveriges säkraste unga textför­fattare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ellen Sundberg
Cigarette secrets (BMG)
4 poäng

Det måste vara något av den känslan som drak­flygare erfar. Ögon­blicket då man kastar sig ut över stupet och känner hur man trotsar alla naturlagar.
Vad jämtländska singer-­songwritern Ellen Sundberg uppnår på sitt tredje album för tankarna till när First Aid Kit tog steget från den lovande debuten The big black and blue (2010) till den fulländade The lion’s roar (2012).
Plötsligt stämmer precis allt. Det finns ett flyt i melodispråket och en självklarhet i sången som gör att låtarna – precis som i fallet First Aid Kit – liksom glid­flyger över Grand Canyon.
I fallet Ellen Sundberg glidflyger hon även över svenska fjäll. Musiken är på samma sång Americana och Jämt­landiana. Hon har spelat in det tredje ­albumet i Woodstock, med gästmusiker som Garth Hudson från The Band och Richard Lloyd från Television, men i grunden är hon en folksångerska som sjunger om sin när­maste omgivning och dess natur.
På nya albumet kliver Ellen Sundberg även fram som en av Sveriges säkraste unga textför­fattare. Hon kombinerar dylanskt ordflöde – ibland förbluffande många ord per minut – med en för­måga att frysa ögonblicksbilder. Som de där hemligheterna man berättar när man ­röker tillsammans med någon annan.
Namnet Ellen Sundberg har under några år varit en cigaretthemlighet i musikbranschen. Inte nu längre.

Fynd à la 80-tal

The Bangles
Ladies and gentlemen… The Bangles! (Omnivore)
4 poäng
RECENSION. Marilyn Monroe sa en gång: ”Sometimes things fall apart so that things can fall together”. Det förloppet, myntat ”The art of falling apart”, speglar även den bästa popmusiken. Magin uppstår inte när det låter perfekt, utan tvärtom i ögonblicken när det låter som allting nästan håller på att falla isär.
Få band i pophistorien har behärskat ”the art of falling apart” som The Bangles. Genombrott kom 1986, men fem år dessförinnan gav gruppen ut en singel under namnet The Bangs samt en EP från 1982; låtar få har hört.
Att dessa inspelningar nu återutges tillhör årets mest värdefulla poparkeologiska fynd.
The Bangles hade två låtskrivare som konkurrerade och sporrade varandra, Susanna Hoffs och Vicki Robinson. På dessa tidigare inspelningar, råare än deras hitlåtar, använder de samma verktygslåda som Beatles hade 1965, och vrider till det på ett sätt som blir oemotståndligt skevt. The Bangles förstod Ringofaktorn.
Att lyssna är som att höra ljudet av Los Angeles. Kön utanför Pink’s korvkiosk, den gräddbakelse i marmor på Sunset Boulevard som är Amoeba Records, alla nedcabbade bilar; så låter The Bangles.

Otämjt kreativt

The Kamikaze Sex Pilots, Marine Girls, The Avocados
Sharon signs to Cherry Red: Independent women 1979–1985 (RPM)
4 poäng

RECENSION. Riot grrrl-rörelsen, som uppstod i nordvästra USA i början av 1990-­talet, var en explosiv feministisk ­rörelse som fortfarande har bärkraft. Begreppet riot grrrl citeras ständigt.
Vad som däremot helt fallit i glömska är de feministiska pionjärinspelningar som tio år tidigare gavs ut på små oberoende bolag i England.
Den engelska vågen saknade ett namn och ett enhetligt sound. Men denna dubbel-cd, med 45 låtar med kvinnliga band och artister från åren 1979 till 1985, visar hur mycket bra och originell musik som gjordes de åren.
En artist som kallar sig Eleanor Rigby kidnappar identiteten av Beatles ensamma kvinna och förvandlar henne till ett kaxigt mods som sjunger I want to sleep with you. Singeln gavs ut 1985 med en gratis kondom inplastad i omslaget vilket gjorde att den kastades ut från den officiella topplistan. Artisterna har humor. The GT’s sjunger ”Boys have feelings too” och TWA Toots serverar den briljanta låttiteln Please don’t play ’A rainy night in Georgia’.
Några artister blev kända. Marine Girls var Tracey Thorns första band innan hon blev ena halvan av duon Everything But The Girl. Den samlade och otämjda kreativiteten här förtjänar att fortsätta inspirera artister 2016.