Di Weekend GRADVALL

Hollywoodjättar halkar efter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BÄSTA FILM? Roma, som visas på Netflix, är nominerad till en Oscar.

Listan på vilka filmdistributörer som har flest nominerar till Oscarsgalan natten till måndag ger en föraning om vart utvecklingen är på väg, skriver Jan Gradvall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att filmbranschen håller fast vid biografen som det enda sättet att se nya filmer påminner om när skivbranschen runt millennieskiftet fortsatte uppmana kunder att gå till fysiska skivaffärer och fråga efter cd-skivan.

Jo, film blir ännu bättre på en stor duk. Men att inte ge kunder som är villiga att betala för det möjligheten att i stället se filmen hemma, redan på premiärdagen, är vansinne. Inte minst i Sverige där Guldbaggegalan år efter år domineras av filmer som endast 1 promille av tv-tittarna har sett – mycket för att de enbart visats på bio.

Listan på vilka filmdistributörer som har flest nominerar till Oscarsgalan natten till måndag ger en föraning om vart utvecklingen är på väg.

Digitala Netflix har redan i år gått om Hollywoodgiganter som Universal och Warner Bros. Att Sony Pictures hamnar så lågt är som när Tyskland blev utslagna i fotbolls-VM redan i gruppspelet.

Distributörer med flest Oscars-nomineringar:

Disney 17

Fox Searchlight 15

Netflix 13

Annapurna Pictures 11

Universal 9

Warner Bros 9

Focus Features 8

Magnolia Pictures 4

Sony Pictures Classics 4

Amazon Studios 3