Di Weekend GRADVALL

Hitmakaren poppar upp Shakespeare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GNISTRANDE ROLL. Miriam Teak-Lee som Julia i .

Johan Persson

I musikalen & Juliet bjuder hitmakaren Max Martin på 31 av sina låtar. Den 20 november är det världspremiär i London.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad skulle hänt om Julia, efter att hon vaknade upp och hittade Romeo död bredvid sig, inte tog sitt eget liv?

Hon var trots allt bara 13 år, med hela livet framför sig.

Den tanken är upptakten till musikalen & Juliet, en skildring av Julias självständiga liv utan Romeo. Julia är dessutom svart och bor i dagens London.

William Shakespeare och hans fru kliver också in i handlingen och skriver om pjäsen medan den pågår. Frun är trött på att ta hand om barn på landet medan det manliga geniet skapar.

Musikalen & Juliet är en feministisk remix av världens mest kända kärlekssaga. Allt till tonerna av de ­senaste 25 årens främsta hitmakare och popkompositiör – Max Martin.

Musikalen & Juliet får världspremiär i London på onsdag den 20 november.

Max Martin säger att planerna på en musikal funnits i tio år, men att han väntat tills storyn kändes perfekt.

Max Martin skriver om regelboken

Max Martin gav manusförfattaren David West Read fria händer att välja vad han ville ur sångkatalogen. Vad som avgjort urvalet av de 31 Max Martin-­låtarna i musikalen är hur de passar in i handlingen. Sånger som Show me the meaning of being lonely vävs in så sömlöst att man skulle kunna svära på att de specialskrivits för musikalen.

Föreställningen innehåller inte bara de största hitsen utan även mindre ­kända låtar ur Max Martin-katalogen som Domino (Jessie J) och Whataya want from me (skriven till Pink, inspelad av Adam Lambert).

Så kallade previews av uppsättningen började i Manchester i september–oktober (Manchester är Londonteatrarnas motsvarighet till New Yorks Off-­Broadway) och flyttade över till Shaftesbury Theatre i början av november. Allt för att slipa, slipa, slipa.

Max Martin själv har bott i London det senaste halvåret för att arbeta med musikalen. (För full transparens: Jag har skrivit texten om Max Martin till ­teaterprogrammet.)

Shaftesbury Theatre är en av de mest anrika teatrarna i Londons West End. Uppförd 1911, höll öppet under hela ­andra världskriget, trots att den två gånger träffades av bomber. Fred ­Astaire har dansat där.

Poddpoesi som höjs till skyarna

Huvudrollen Julia spelas av Miriam Teak-Lee, känd från London-uppsättningen av Hamilton.