Di Weekend GRADVALL

Här är årets höjdare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Björn Larsson Rosvall/TT

Årets första sex månader är till ända. Jan Gradvall guidar till det viktigaste som hänt inom populärkulturen hittills under 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Bästa artist:

Sarah Klang

Det dyker inte upp många artister per generation med sådan här lyskraft. 25-åriga Sarah Klangs debutalbum Love in the milky way, ­utgivet den 9 februari, tillhör de ­starkaste ­debutalbum en svensk artist spelat in.

En ironiskt leende Dolly Parton med en ­flasköl i handen. IPA-generationens egen Barbra ­Streisand.

Bästa album:

Kacey Musgraves:

Golden hour

Country med discokula. Låter ärligt talat mer som Bee Gees än som country.

Bästa låt:

This is America

En låt och en video som fick världen att stanna upp. Ordet geni är missbrukat men det är svårt att beskriva 34-årige Donald Glober på annat sätt. Oavsett vad han gör – manusför-fattare (tv-serien Atlanta), skådespelare, komiker och inte minst musiker (under namnet Childish Gambino) – bryter han ny mark och för konstarterna framåt. Låten är skriven och producerad tillsammans med svenske Ludwig Göransson som även skrivit filmmusiken till Black Panther.

Bästa film:

Black Panther

En film som förändrat filmhistorien och hela populärkulturen. Sedan premiären 16 februari har Black Panther spelat in 13 miljarder kronor. En film av en svart regissör, svarta manusför-fattare och svarta skådespelare i 95 procent av rollerna. Oavsett vad man diskuterar i underhållningsbranschen i dag dyker Black Panther hela tiden upp som referens.

Bästa tv-serie:

Killing Eve

Det enda riktigt bra i senaste Star Wars--filmen Solo är androiden L3-37, en futuristisk och feministisk Che Guevara, vars röst görs av 32-åriga engelskan Phoebe Waller-Bridge, skådespelare, manusförfattare och regissör. Hon har också skapat årets mest originella tv-serie, Killing Eve, med två -kvinnor i huvudrollen. Den ena en iskallt -elegant yrkesmörderska. Den andra en byråkrat på den engelska underrättelsetjänsten som försöker fånga henne. Tvist: de blir besatta av varandra, förälskade på avstånd. Finns i Sverige på HBO Nordic.