Di Weekend GRADVALL

Grymt, Grimes

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Grimes i sin avatarform: War Nymph.

Grimes producerar självlysande samtidspop och kommer att bli en av de personer som definierar 2020, skriver Jan Gradvall som också har lyssnat på Joe Hisaishi och Ozzy Osbourne.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Grimes

Miss Anthropocene (4AD/Playground)

Betyg: 4

Grimes är Kanadas svar på Robyn. En multibegåvad artist som tar intryck av alla konstarter och komprimerar det till självlysande samtidspop. Grimes säger sig vara lika inspirerad av Aphex Twin (experimentell elektronisk musik) som ABBA, en spännvidd som även gäller Robyn.

Nya albumet med Grimes avslutas med ­låten Idoru, döpt efter William Gibsons ­roman från 1996 om en framtid med helt artificiella popstjärnor.

Grimes, riktigt namn Claire Boucher, förvandlar nu sig själv till en idoru. Som sin egen ersättare har hon skapat en virtuell avatar kallad War Nymph, ”så att jag kan vara överallt och promota mitt ­album samtidigt som jag är gravid”.

Som om detta inte vore överväldigande i sig, så är pappan till detta barn ingen mindre än Elon Musk, ingenjören och teknolog­entreprenören bakom bilen Tesla och spjutspetsforskning inom artificiell intelligens och rymdteknologi.

Att Elon Musk är pappa till det ännu ofödda barnet har inte officiellt bekräftats, men Grimes, 31 år, och Elon Musik, 48 år, har varit ett par ­sedan 2018. (Elon Musk har sex barn i tidigare äktenskap.)

Kan Grimes bli den första popartist som påverkar börsvärdet på ett av världens största företag?

Albumet Miss Anthropocene är tematiskt på gränsen till överambitiöst, en utforskning av ”transhumanism”. Men musiken är högst konkret: smart och distinkt elektronisk pop.

Grimes kommer att bli en av de personer som definierar 2020.

Joe Hisaishi

Dream songs: The essential Joe Hisaishi(Decca/Universal)

Betyg: 4

Recension. Påfallande många av de animerade mästerverken från japanska filmbolaget Studio Ghibli innehåller närbilder på växter, löv och stora trädkronor som vajar i blåsten.

Så låter också den 69-årige pianisten Joe Hisaishis filmmusik.

Hans böljande pianospel är för sentimentalt och melodiöst för att han ska tas på allvar inom den klassiska världen, men är en outbytbar del av magin i Studio Ghibli-­filmerna och funkar även som inspirerande hörlursmusik på jobbet.

Denna dubbel-cd spänner över hela hans karriär med det bästa från filmer som Min granne Totoro och Det levande slottet.

Slowgold

Aska (Playground)

Betyg: 4

Recension. Amanda Werne är en nationell helgedom.

Ozzy Osbourne

Ordinary man (Sony)

Betyg: 4

Recension. Ingen levande människa kan uttala ”Alright, now” som Ozzy Osbourne. 50 år efter att Black Sabbath släppte sitt debutalbum så har hans skri från vildmarken – eller snarare skri från Birminghams industriområden – fortfarande samma kraft.

Ozzy Osbourne är dyslektiker men han har alltid vetat hur han ska stava till de primitiva urkänslor som inte går att intellektualisera.

Förväntningarna på 71-åringens dagsform var låg. Ibland känns det som Ozzy Osbourne har lagt ut sig själv på entreprenad. Det föregåendet soloalbumet Scream från 2010 floppade.

Men redan några minuter in i Ordinary man lystrar man. Detta är bra på riktigt. Red hot chili peppers trummis Chad Smith är tydligt identifierbar som ryggrad. Guns N’ Roses basist Duff McKagan vet exakt vad varje låt behöver.

Att Elton John dyker upp som duettpartner kan tyckas vara ett helgerån, men den som minns klassiska Black Sabbath-balladen Changes från 1972 vet att Elton och Ozzy kunnat byta låtar med varandra redan då.