Di Weekend GRADVALL

Gradvall: The Tallest Man On Earth når nya höjder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

The tallest man on earth.

Roberto Panucci - Corbis

The Tallest Man On Earth är en virtuos på akustisk gitarr, en av de främsta fingerplockarna i världen, men nöjer sig inte med det utan experimenterar och utmanar sig själv. På nya albumet låter han befriad, skriver Jan Gradvall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

The Tallest Man On Earth

I love you. It’s a fever dream. (Awal)

Betyg: 4

Det kan ta ett halvt liv innan man inser det. Nej, det är inte frihet som är kreativitetens moder. Det är begränsningar.

Alla mina bästa texter har varit ett resultat av en för tajt deadline och för kort textlängd. Tidlösa jobb med utgångspunkten ”skriv vad du vill, hur långt du vill” tenderar att bli liggande oavslutade.

Under 13 år som The Tallest Man on Earth har Kristian Mattson från Leksand haft en häpnadsväckande internationell karriär. Han har turnerat flera varv runt jordklotet.

Samtidigt upplevde Kristian Mattson att han, i likhet många andra musiker, höll på att fastna i en rutin. Skriva 12 sånger, spela in dem, ett år senare släppa dem som ett album, turnera. Samma procedur vartannat eller vart tredje år.

Som ett sätt att medvetet krångla till det för sig själv och ”intensifiera sina dead­lines” (hans egen beskrivning) drog han förra sommaren igång ett annorlunda projekt.

Under fem månader i följd tvingade han sig själv varje ­månad skriva och släppa ny en låt. Projektet kallades When the bird sees the solid ground och dokumenterades med videor där Kristian berättade om ­låtens tillkomst och sedan framförde den live rakt in i kameran.

Allt blev inte mästerligt men han frigjorde någonting där.

Titta på Bruce Springsteens katalog. Han gick inte direkt från The River till Born in the USA. Däremellan släpptes experimentet Nebraska.

The Tallest Man On Earth är en virtuos på akustisk gitarr, en av de främsta fingerplockarna i världen, men nöjer sig inte med det utan experimenterar och utmanar sig själv. Ibland påminner hans spel om Vini Reilly i The Durutti Column, en engelsk artist långt, långt ifrån rotmusiktraditionen.

På nya albumet – hans bästa sedan The Wild hunt från 2010 – låter han befriad, hungrig, föryngrad.

Daniel Norgren

Wooh dang (Superpuma)

Betyg: 4

Gubben i stugan är en svensk klassiker. I den förmodligen långsammaste film som gjorts följer dokumentärfilmaren Nina Hedenius den pensionerade skogsarbetaren Ragnars liv djupt inne i Dalarnas finnskogar.

Ragnar lever helt ensam. Filmen innehåller varken dialog -eller berättarröst. Vedspisen sprakar, golvplankor knarrar, väggklockan tickar, årstider växlar. Vi får följa hur ännu ett år passerar i maklig takt. Trots, eller tack vare, avsaknaden av kontakt med samtiden lockade filmen en miljon tittare när den visades på SVT 1996.

Om man hade skickat ett bud med en elgitarr till gubben i stugan har man fenomenet Daniel Norgren.

Om en dryg vecka åker Daniel Norgren ut på turné. Nästan överallt är det utsålt långt i förväg. Det är heller inga små ställen han spelar på. Norrlandsoperan i Umeå, konsert-huset i Gävle, Cirkus i Stockholm.

På ett plan är hans framgång svårbegriplig. En 35-årig svensk i keps och flanellskjorta som -låter som en 75-årig amerikan i keps och flanellskjorta?

Men trots att några gamla nordamerikaner är uppenbara musikaliska förebilder – Neil Young, JJ Cale, countryblues från 1920-talet – känns Daniel Norgrens -musik ursvensk i känslan. Precis som dokumentären Gubben i stugan fångar hans album vad livet i grunden handlar om.

Daniel Norgren har sagt att han hämtar inspiration från att åka omkring på skogsvägar i en gammal Volvo med handsk-facket fyllt av kassettband.

Hans elektricitet låter tjuvkopplad. När han kopplar in sin gitarr i stugan sprakar och fräser det.

Öppningsspåret på hans nya album består av ljud från en gitarrförstärkare som blandas upp med fågelkvitter. Omslaget pryds av en tupp. En låt handlar om en dag som just har börjat. En annan om maskrosor.