Di Weekend GRADVALL

Generationsfrågor blir rena grekiskan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ GÅNG. Generation Alfa.

lev dolgachov

Det finns ekonomiska intressen bakom att ringa in och namnge generationer. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Välkommen till världen, Generation Alfa. Om du som föds i dag eller i morgon undrar vem du är behöver du inte sväva i ovisshet särskilt länge.

Alla de barn som föds under 2020 är redan kartlagda och placerade i en generationskategori.

Att definiera och döpa generationer har förekommit länge, men nådde en ny nivå i början av 1990-talet med fenomenet Generation X.

När den kanadensiske författaren Douglas Coupland döpte sin debutroman från 1991 till Generation X hakade en hel värld med analyser om vad som skiljde denna generation från tidigare.

Vad som definierar Generation X är att vi är marinerade av populär­kultur och under tonåren hade ett distanserat förhållningssätt till både oss själva och världen. Vår motsvarighet till Beatles var MTV.

När diskussionen efter Douglas Couplands bok precis hade börjat skrev jag själv en uppmärksammad artikel i Nöjesguiden där jag försvenskade Generation X till ”En ironisk generation”. Den texten betalade min hyra i flera år.

Vilka åldrar som tillhör Generation X varierar beroende på källa, men den vanligaste definitionen har blivit människor födda 1961–1979. Att Douglas Coupland själv är född 1961 bidrar nog till det tidsspannet. Andra väljer 1965 som startår.

Efter Generation X kom Generation Y (1980–1994). Att denna generation fick smeknamnet Ipod-generation vittnar om hur tidsbundna sådana här analyser kan vara. Hur många minns ens Ipod i dag? I samma ögonblick som smartphones lanserades förvandlades Ipod till en fax.

När det i medier refereras till millennials, eller millenniegenerationen, syftar man på Generation Y.

Generation Y följdes av Generation Z (1995–2009), den generation som nu på allvar börjar ta över medieutrymmet. Greta Thunberg, Zara Larsson och Billie Eilish tillhör Generation Z.

Hur ska man döpa generationen som följer efter Generation Z? Efter Z tar det engelska alfabetet slut.

Den amerikanske samhällsforskaren Mark ­McCrindle har skrivit en bok som analyserar dessa tre bokstavs­generationer, fyndigt döpt till The ABC of XYZ: ­Understandning the global generations.

Det är samme Mark McCrindle som nu döpt nästa generation. Förslaget att börja om från början, med ­Generation A, förkastades klokt nog och ­McCrindle kom i stället på idén att gå över till det gre­kiska alfabetet.

Så föddes Generation Alfa, en generation som innefattar alla födda mellan 2010 och 2024.

Därefter är det dags för Generation Beta (2025–2039) och, om planeten finns kvar så länge, vidare till Gamma och Delta.

Det går att småle åt detta sätt att ringa in generationer, ett sätt att skapa en chimär ordning i en kaotisk och obegriplig värld.

Samtidigt är det lätt att förstå varför det görs. Vi journalister älskar att kategorisera och kartlägga. Så även företag och marknadsförare. Det finns ekonomiska intressen bakom att ringa in och namnge generationer.

»Kreativa kockar gör Stockholm stekhett«

Skillnaden mellan olika generationers uppväxt och referensvärld är ­också så stor att den slår omkull gamla föreställningar om hur unga tänker och vill leva sina liv.

Vad som hänt sedan 2010, startåret för Generation Alfa, är till exempel förändringar så radikala att vi kanske fortfarande inte insett vidden av dem.

Iphone kom till Sverige 2008, följt av andra smartphones. Genom smartphones får vi nu alla reda på alla nyheter genom våra telefoner, ­vilket helt förändrat hur vi konsumerar media.

Samma år som Iphone kom slog Twitter igenom. (Jag började själv twittra i mars 2009 och slutade sommaren 2018.)

Instagram lanserades 2010. Med Instagram kom influencerekonomin och ett nytt sätt att få utrymme för sina idéer. Vare sig Donald Trump eller Greta Thunberg hade varit vad de är i dag utan Twitter och Instagram.

Spotify fick sitt stora genombrott runt 2010. År 2011 var första året då intäkter från streaming blev större än de från försäljning. (Internationellt skedde det först 2015.)

Podcastvågen har kommit på 2010-talet. Alex & Sigges podd startade 2012.

2013 började Netflix göra egna tv-serier med House of cards som första stora satsning. Vad Netflix är i dag behöver man inte ens påminna om.

Generation Alfa är den första som växer upp med allt detta som självklarheter, precis som vi andra äldre generationer betraktat eluttag och tv-antenner som självklarheter.

För 25 år sedan startade Lucia van der Post lyxiga helgbilagan How To Spend It i Financial Times. I en intressant tillbakablickande text beskriver hon hur begreppet lyx har förändrats sedan dess. Prylar blir mindre intressant, upplevelser får högre status

Lucia van der Post skriver att det ännu bara har börjat. Gen Alpha, ­hennes förkortning, kommer att förändra ­allting.

Musiken bakom julens hetaste film

GRADVALLS TRE FAVORITER:

MANAGER. Roger Davies. Efter att siffrorna från Pinks stadiumturné överraskat alla i musikbranschen – 4 miljarder kronor i intäkter – finns det skäl att rikta spotligheten mot hennes ­manager: En 67-årig man från Australien som även jobbar med Cher, Tina Turner och Sade.

SPELLISTA. This is Stephen Sondheim, Spotify. 90 procent av det som jag lyssnat på de senaste veckorna är skrivet av Stephen Sondheim (född 1930, i dag 89 år). Fungerar överraskande bra att lyssna på Greatest hits-spellistor med allt från Sweeney Todd via Into The Woods till West Side Story.

MUSIKAL. Company av Stephen Sondheim. Det är inte bara Being alive, framförd i Netflix-filmen Marriage story, som står ut. Hela denna ­musikal från 1970 är strålande och förtjänar en ­nyuppsättning i Sverige. Det finns förvirrande många ­inspelningar. Välj Original Cast Recording.