Di Weekend GRADVALL

Future - hetast just nu

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Future petade sig själv från förstaplatsen på Billboardlistan.

Evan Agostini

Future har röjt vägen för hela det Atlanta-sound som nu blivit populärmusikens centrum, skriver Jan Gradvall.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På torsdag den 12 oktober spelar Rolling Stones i Stockholm. Men vad är dagens motsvarighet till att se Stones Sverigespelningar 1965 eller 1970? Att vara ögonvittne till hur musikhistorien skrivs i presens?

Svaret ges i Stockholm dagen innan, onsdag den 11 oktober, då rapparen Future spelar på Hovet.

Alltid är det någon som ligger längst fram i populärmusikens utveckling. Just nu är det Nayvadius Wilburn, 33, från Atlanta, Georgia, som fått sitt artistnamn för att han representerar ”the future of music”. Hans vänner kallar honom Pluto.

I februari släppte Future albumet Future som blev hans fjärde album i rad som gick upp som etta på Billboardlistan.

Lykke Li gör trap till pop

Men det tog inte slut där. Veckan efter släppte Future plötsligt ännu ett album, HNDRXX, som även det gick upp som etta. Future blev därmed den första artisten sedan Simon & Garfunkel 1968 som ersatte sig själv på första platsen.

Future har röjt vägen för hela det Atlanta-sound som nu blivit populärmusikens centrum. Hans idol är Jimi Hendrix. Han använder Auto Tune för sin sång på ungefär samma sätt som Jimi Hendrix använde effektpedaler för sin gitarr.

Musiken är anmärkningsvärt loj, introvert och melankolisk för att ha blivit så bred. Texterna är lika moraliskt dubiösa som Rolling Stones runt Sympathy for the devil.

Hiphop störst i världen 2017

Futures mest kända låt, Mask off, bygger på en sampling av Tommy Butlers fantastiska Prison song från Martin Luther King-musikalen The Selma Album.

Turnén som Future gjorde tillsammans med Drake i fjol är den mest inkomstbringande hiphopturnén någonsin.