Di Weekend GRADVALL

Full rulle för 70-plussarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KOMPISAR IGEN. Keith Richards ...

Rolling Stones turné är nu inne på tredje året. I sommar spelar 70-plussarna i Stones på 13 olika arenor i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ingenting tydde på detta 1988, året då vänskapen mellan Mick Jagger och Keith Richards knakade och Rolling Stones var närmare än någonsin att splittras.

I Stones-låten Had it with you ­sjunger Keith, med tydlig adress till Mick: ”You’re a dirty, dirty rat scum”.

Som en följd av stämningen stack de i väg på varsitt håll och spelade in soloalbum. Efter att Mick Jagger 1985 hade spelat in det Nile Rodgers-producerade She’s the boss svarade Keith Richards med Talk is cheap, ett album från 1988 som nu återutges i olika lyxutföranden. (Keiths mest trogna målgrupp: pensionärer med pengar.)

Talk is cheap går inte till historien för sina låtar, men för sitt sound. Keith Richards satte ihop ett makalöst band som spänner över hela den ameri­kanska musikhistorien.

På pianokomp Chuck Berrys ­pianist och medkompositör Johnnie Johnson (låten Johnny B Goode handlar om honom). När Keith ringde var Johnnie Johnson en bortglömd barmusiker i St Louis. På bas och orgel, funklegenderna Bernie Worrell och Bootsy Collins. Plus Memphis Horns i arran­gemang av Al Green-producenten Willie Mitchell.

I texterna fortsätter Keith att attackera Mick. I You don’t move me sjunger han ”What makes you so greedy”.

Ett tecken på att stridsyxan grävdes ned är att när Stones i dag spelar Had it with you så är det Mick ­Jagger som sjunger.