Di Weekend GRADVALL

Fnissig jamsession med Håkan Hellström

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Håkan Hellström är aktuell med nya albumet Rampljus vol 1 & vol 2.

Musiken präglas av samma glädje som två barn som sitter med ficklampor under köksbordets nedhängande filtar och uppfinner ett eget hemligt språk. Jan Gradvall har lyssna på Håkan Hellströms nya album.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Håkan Hellström

Rampljus vol 1 & vol 2 (Warner)

4 poäng

De fyra utsålda konserterna på Ullevi, nu framflyttade till sommaren 2021, kommer att göra Håkan Hellström till en av de rikaste artis­terna i svensk historia.

Lågt räknat kommer Håkan Hellström själv få 80 miljoner kronor för konser­terna. Ingen annan svensk artist har uppnått något liknande på hemmaplan.

Vad som gör det relevant att nämna ­detta i en recension är att detta album udda nog färdigställts efter att det inträffat. Bil­jetterna såldes slut i augusti i 2019.

Kronologin har därmed varit omvänd. Artister brukar först släppa ett nytt album – därefter boka konserter. Men Håkan ­Hellström sålde ut dessa fyra stadium­konserter enbart i egenskap av vem han är och sitt rykte som konsertartist.

Den första Ullevi­spelningen i juni 2014 är den bästa konsert jag sett en svensk artist genomföra.

Hur har det på­verkat Håkan Hellström att slutföra ­detta album med vetskapen om att histo­rien redan är skriven?

Första halvan av nya albumet Rampljus släpptes 15 maj 2020. Andra halvan släpps i dag, 10 juli.

En del artister börjar, oftast omedvetet, anpassa sin musik efter storleken på ­konsertarenorna. U2 och Simple Minds började till exempel skriva mer stegrande och konsertanpassade låtar när de tagit ­steget från klubbar till arenor.

I texterna på Håkan Hellströms Rampljus kan man på några ställen ana svindel, tvivel, prestationsångest.

Men musiken är rakt motsatt. Med hjälp av producenten Jocke Åhlund, som själv spelar merparten av alla instrument utom trummor, har han byggt en hemmakoja utan insyn och påverkan från omvärlden.

Anpassningen till en stadiumpublik är noll. Musiken präglas av samma glädje som två barn som sitter med ficklampor under köksbordets nedhängande filtar och uppfinner ett eget hemligt språk.

Känslan av fnissig jamsession, med ­insprängda mellansnack där Mikael ­Persbrandt spelar rollen som cynisk skivbolagschef, gör sig mycket bättre när man nu får höra hela albumet. Rampljus vol 1 lät som ett halvt album. Dubbelalbumet Rampljus låter som en hyllning till stundens ingivelse, och kanske även The Faces.

Precis som Rod Stewarts gamla band, ökänt för sitt hårda festande, låter det som om Hellström, Åhlund och de kvinnliga gästsångarna tar kurvorna på två hjul.

De som har svårt för Håkan ­Hellströms lån och stölder kommer att ha svårt även för det här albumet. Det mest flagranta: ­introt till Ska flyga nu är kopierat från I don’t like mondays med Boomtown Rats. Skamlöst rakt av.

Men det är lättare att ha överseende med det när han i samma magnifika avslutningslåt framför allt stjäl från och refererar till sina egna gamla låtar. Ska flyga nu är Håkan Hellströms sound och historia komprimerat till ett musikalcrescendo på 4,47 minuter.

Kristallklar röst toppar albumlistan

Katherine Jenkins

Cinema Paradiso (Decca)

3 poäng

Försäljning av cd-­skivor är inget bra mått på framgång år 2020. Men det säger något om en artists status, särskilt hos en äldre publik.

Den tredje mest sålda cd-skivan under sommaren hos brittiska Amazon är Paul Weller. Tvåan är Bob Dylan. Förväntade gissningar båda två.

Men få utanför Storbritannien känner till ettan, Katherine Jenkins, landets bäst säljande klassiska vokalist.

Mezzosopranen Katherine Jenkins, 39-åring från Wales, tillhör genren ”classical crossover”, musik som har noll status bland kritiker, men en stor ­publik.

Katherine Jenkins älskas av ­samma publik som gillar Andrea Bocelli och Sarah Brightman.

Nya albumet är det mest skamlöst kommersiella hon spelat in hittills, 15 låtar kända från filmvärlden. ­Perfektion i utförandet, hennes röst är kristallklar. Ballader inslagna i rosenrött presentpapper.