Di Weekend GRADVALL

Filmskräck under ytan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Filmen The Shape of water.

Foto: TT

"En av de bästa filmer jag har sett”, skriver Jan Gradvall om The Shape of water som har premiär den 14 februari.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Förutom att Nils Petter Sundgren under 25 år var tidernas bästa programledare av Filmkrönikan, så var han även långfilmsinköpare på TV2, från kanalpremiären 1969 och framåt.

1970-talet var en guldålder för långfilm i svensk tv. Stig Larsson har en gång sagt att han blev dramatiker just tack vare SVT:s långfilmsutbud.

En av Nils Petter Sundgrens främsta insatser var att han, stick i stäv mot tidsandan, ägnade en sommar åt att sena kvällar visa tvivelaktiga amerikanska monsterfilmer.

Dessa monsterfilmer, särskilt Skräcken i svarta lagunen (1954), präglade hela min uppväxt.

En annan som dyrkar den filmen är den mexikanske regissören Guillermo del Toro, ett bildgeni jämförbar med Steven Spielberg. Hans nya film The Shape of water, med svensk biopremiär på onsdag 14 februari, är en sorts uppföljare till Skräcken i svarta lagunen. The Shape of water utgår från att träskmonstret (en sorts människofisk) som expeditionen hittar i originalfilmen, tillfångatas och förs till en flyttank till Baltimore. Tiden är densamma, det kalla krigets 1950-tal.

Vad som sedan utspelar sig trotsar alla förväntningar. The Shape of water har fått flest Oscarnomeringar av alla i år, 13 stycken. Det är inte en film för alla, men för mig är det en av de bästa filmer jag sett. En triumf för visuell gestaltning av känslor som inte går att sätta ord på. En påminnelse om att de bästa idéerna finns i vårt förmedvetna.