Di Weekend GRADVALL

Filmaren hittar sin publik på Youtube

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HUVUDPERSON. Konstnären Mindy Alper.

Inom musiken har en majoritet artister insett att det bästa sättet att få sitt verk spritt är att inte längre ödsla tid och kraft på distribution och försäljning. I stället lägger man ut musiken direkt på nätet – tillgänglig för alla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När ska filmare komma till samma insikt?

Ett första tecken är den Oscaraktuella kortdokumentären Heaven is a traffic jam on the 405. Kortfilmer når sällan ut till en bred publik.

De visas på festivaler, vinner i bästa fall något pris och kanske dyker upp en sen tisdagskväll på en tv-kanal, två år efter alla glömt den.

Vad regissören Frank Stiefel gjort med sin briljanta dokumentär är att i stället lägga ut den i sin helhet på Youtube, 40 minuter med perfekt streamingkvalitet.

Vad han förlorar i intäkter vinner han tusenfalt i spridning. Motivet med samhällsdokumentärer är heller sällan kommersiell vinning.

Dokumentären följer konstnären Mindy Alper. Titeln Heaven is a traffic jam on the 405 är ett citat från henne själv. Hennes hjärna, märkt av depressioner, medicinering och elchocker, har svårt att hantera vardagen. Hon mår som bäst när allt runt omkring står absolut stilla.

Det är en unik dokumentär, jämförbar till viss del med Lerins lärlingar, som visar svårigheterna och styrkorna hos människor vars hjärnor inte fungerar enligt vad som anses vara normalt.