Di Weekend GRADVALL

»Fenomenet som knockar stjärnorna på poplistan«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En osannolik hybrid av country och hiphop har blivit 2019 års i särklass största låt i USA. har legat etta på ­Billboardlistan sedan början av april och växt till ett kulturellt fenomen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad få uppmärksammat är att en del av låtens framgång kan spåras till ett svenskt företag på Kungsholmen i Stockholm.

Rapparen Lil Nas X, född 1999, har hittills gett ut enda officiellt utgiven låt. Det har räckt för att han ska skrivas in i musikhistorien.

När Lil Nas X:s Old town road tog fart i USA under vintern blev den så populär även i countrykretsar att den gick in på countrylistan i USA.

Texten handlar om att rida på en häst och att åka traktor. Lil Nas X bär en cowboyhatt i videon. Men låten plockades bort från countrylistan. ­Motivering: Old town road ansågs inte tillräckligt country för att kunna kallas för country.

Det gick inte att tvätta bort ­rasistiska undertoner i det beslutet. När vita countryartister har gjort låtar som varit tydligt ­influerade av hiphop har de fått ligga kvar på listan. När en svart artist gjorde samma sak var det plötsligt ett regelbrott.

Lil Nas X hämnades genom att göra låten ännu mer country. Den 5 april gavs det ut en remix­version där Billy Ray Cyrus är med och sjunger. Artisten och skådespe­laren Billy Ray Cyrus, pappa till Miley Cyrus, är en amerikansk ikon. Det var han som i början på 1990-talet med sin låt Achy breaky heart fick USA att älska line dance.

Remixen av Old town road gjorde att låten detonerade i popularitet. Den 13 april gick låten upp som etta på Billboard – den stora poplistan – och ligger fortfarande kvar, elva veckor senare.

Vilket unikt fenomen Old town road är understryks av vilka låtar den hållit borta från förstaplatsen.

Den 10 maj släpptes I don’t care, en låt signerad fyra ­giganter inom samtida popmusik: artisterna Ed Sheeran och Justin Bieber samt svenskarna Max Martin och Shellback som producenter och medlåtskrivare.

Att I don’t care skulle bli etta i hela världen var närmast förbestämt. I Storbritannien har den till exempel legat etta i en månad.

Men inte i USA. I don’t care stannade på andra plats och Max Martin gick därmed miste om vad som skulle blivit hans 23:e etta på Billboard, tillika hans första listetta på tre år. (Max ­Martin var även nära i februari med Ariana Grandes Break up with your ­girlfriend, I’m ­bored men även denna stannade på andra plats.)

När Lil Nas X började pröva sina vingar som artist lade han förra ­sommaren upp två heminspelade låtar på Amuse, en svensk tjänst. Amuse är en ny typ av skivbolag som erbjuder gratis musikdistribution till artister över hela världen. Skivbolagets affärs­idé är att använda musikkonsumtionsdata för att upptäcka, signa och utveckla morgondagens stora artister. Målet är att skapa en artistvänlig skivbolagsmodell och ge artister möjligheten att förbli oberoende.

Amuse startades 2015 och uppmärksammades i Dagens industri. ­Bakom en anonym fasad på Kungsholmen sitter i dag 65 personer. Bolaget växer så mycket att det även tagit över bygg­nadens undervåning.

De två första låtarna som Lil Nax X lade upp på Amuse skapade ingen reaktion. När han lade upp en tredje låt, Old town road, byggd på en sampling av industrirockbandet Nine Inch Nails, började det hända saker. Den udda låten och texten blev populär på TikTok, en app där användare kan skapa och dela 15 sekunder korta videor. När Amuse såg hur låten tog fart erbjöds Lil Nas X en licensdeal. Trots att han var 19 år och utan ­pengar, tackade han nej.

I ett panelsamtal om streaming på årets mässa i Midem avslöjade ­Amuses vd Diego Farias att Amuse försökte igen ett par månader senare. Old town road hade då på Tik Tok och andra sociala medier växt från 20 000 hashtags till 1,5 miljoner.

När Diego Farias sa att andra budet som Amuse gav Lil Nas X låg på ”norr om 1 miljon dollar” gick ett sus i publiken.

Men Lil Nas X tackade nej igen. Därefter klev jätten Columbia/Sony in och köpte en artist och en låt där grovjobbet redan hade gjorts av andra, bland annat på Kungsholmen. Summan är hemlig men måste varit väsentligt högre än 1 miljon dollar.

Old town road skriver också musikhistoria av en annan anledning. ­Originalversionen är endast 1 minut och 53 sekunder lång, den kortaste list­­e­ttan på över 50 år.

Så korta var låtarna i rockens gryning. Jerry Lee Lewis Great balls of fire klockar in på 1 minut och 50 sekunder, och Little Richards Tutti frutti på 2 minuter och 24 sekunder.

GRADVALLS TRE VAL:

FOTBOLL. Wendie Renard, Frankrike. Höjdpunkten hittills i VM – i dubbel ­bemärkelse. Hemmanationens mest karismatiska och värdefulla spelare. En 1,87 centimeter lång mittback från Martinique som gör fler mål än de flesta ­anfallare.

DYLAN. Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese, Netflix. Skatterna som grävs upp i den mest omfattande arkeologiska utgrävningen sedan Tutankhamon tar aldrig slut. Nyckelreplik: ”Life is about creating yourself”.

BOX. Ronnie Lane, Just for a moment 1973–1997. Ronnie Lanes topp tre låtar kan konkurrera med alla de störstas topp tre. Går sönder varje gång jag hör The Poacher, solomästerverket, och Faces-­låtarna Debris och Oh la la, här i BBC-­inspelningar.