Di Weekend GRADVALL

En videolegend i nytt ljus

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jhoan Camitz.

Musikvideo­legenden och 90-talet är titeln på en dokumentär om videoregissören Jhoan Camitz. Jan Gradvall har sett den.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Efter det svenska tv-­monopolets fall – vilket symboliskt nog skedde samtidigt som Berlin­muren revs 1989 – präglades 1990-talet av en kreativ förlösning inom media. En ny generation filmare fick chansen och lärde sig hantverket genom att ­skapa musikvideor med minimal budget och lekfulla reklamfilmer.

De tre mest lovande och produktiva regissörerna hade alla förnamn som börjar på J: Johan Renck, Jonas Åkerlund och Jhoan Camitz.

Medan Renck och Åkerlund blev världsnamn, så slutade Camitz öde en natt i augusti 2000 när han under ­bisarra omständigheter blev överkörd på en gata i New York.

Hösten 2016 gjorde jag en podd för ­Sveriges Radio med titeln Svenskarna ­bakom Spice Girls genombrott, där fokus låg på den bortglömde Jhoan Camitz och hans roll som regissör av ­Spice Girls b­anbrytande Wannabe-­video.

Med iskall empatilöshet i fokus

Med inspiration från det podd­avsnittet har nu bröderna Christoffer och Jens von Reis grävt mycket dju­pare i Camitz liv och gjort en väldigt fin doku­mentär som visas på K Special i SVT i kväll 20.00, med titeln Musikvideo­legenden och 90-talet.

Vad filmen fångar är hur kort livet kan vara och vikten av att ta tillvaro på varje dag. Det gjorde verkligen Camitz.

»Livet med Gösta – det var magi«

Att han ändrade stavning på sitt förnamn – varför nöja sig med att vara Johan när man kan bli en mer spännande Jhoan? – säger mycket om hans ­inställning.