Di Weekend GRADVALL

En videolegend i nytt ljus

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jhoan Camitz.

Musikvideo­legenden och 90-talet är titeln på en dokumentär om videoregissören Jhoan Camitz. Jan Gradvall har sett den.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Efter det svenska tv-­monopolets fall – vilket symboliskt nog skedde samtidigt som Berlin­muren revs 1989 – präglades 1990-talet av en kreativ förlösning inom media. En ny generation filmare fick chansen och lärde sig hantverket genom att ­skapa musikvideor med minimal budget och lekfulla reklamfilmer.

De tre mest lovande och produktiva regissörerna hade alla förnamn som börjar på J: Johan Renck, Jonas Åkerlund och Jhoan Camitz.

Medan Renck och Åkerlund blev världsnamn, så slutade Camitz öde en natt i augusti 2000 när han under ­bisarra omständigheter blev överkörd på en gata i New York.

Hösten 2016 gjorde jag en podd för ­Sveriges Radio med titeln Svenskarna ­bakom Spice Girls genombrott, där fokus låg på den bortglömde Jhoan Camitz och hans roll som regissör av ­Spice Girls b­anbrytande Wannabe-­video.

Med iskall empatilöshet i fokus

Med inspiration från det podd­avsnittet har nu bröderna Christoffer och Jens von Reis grävt mycket dju­pare i Camitz liv och gjort en väldigt fin doku­mentär som visas på K Special i SVT i kväll 20.00, med titeln Musikvideo­legenden och 90-talet.

Vad filmen fångar är hur kort livet kan vara och vikten av att ta tillvaro på varje dag. Det gjorde verkligen Camitz.

»Arvet från Prince är ovärderlig musikhistoria«

Att han ändrade stavning på sitt förnamn – varför nöja sig med att vara Johan när man kan bli en mer spännande Jhoan? – säger mycket om hans ­inställning.