Di Weekend GRADVALL

»En underdog blev den stora vinnaren«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stina Stjernkvist/TT

God jul, Sebastian Walldén. Jag tror att du kan bli den mest framgångsrike -vinnaren genom tiderna. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En numera klassisk reklamkampanj skapades i början av 1960-talet för biluthyrningsfirman Avis. Uppdraget gick till en av de stora reklambyråerna på Madison Avenue, Doyle Dane Bernbach, senare förkortat till DDB.

Utmaningen var att Avis på marknaden blev utklassade av konkurrenten Hertz. Hur får man konsumenterna att välja något som betraktas som näst bäst?

Copywritern Paula Green löste det. Efter lång övertalning fick hon ­kunden att gå med på den chockerande ärliga vinkeln: ”When you’re only No 2, you try harder”.

Kampanjen ”We try harder” blev en succé. Inom ett år hade Avis vänt 3,2 miljoner dollar i förlust till 1,2 miljoner dollar i vinst.

Alla kan identifiera sig med en underdog. Vad som skapar förtroende på lång sikt är ärlighet.

Som ensam kvinna i en mans­värld hade Paula Green lätt att identifiera sig med en underdog. Paula Green var förebild till karak­tären Peggy Olsen i tv-­serien Mad men.

”We try harder”-vinkeln går även att applicera på Idol.

Under 14 säsonger av Idol har det gått dåligt för vinnarna. De som vunnit i det långa loppet har visat sig vara de som slogs ut på vägen. Darin kom tvåa, Tove Styrke kom trea, Måns Zelmerlöw kom femma, Danny Saucedo kom sexa – listan kan göras längre.

Sebastian Walldén vann visserligen årets Idol, men under hela tävlingen kämpade han från en förlorarposition. Han var aldrig den som fick mest beröm av juryn. Han var aldrig den som fick flest röster.

Under hela resan var han en underdog. Den som ingen ­trodde skulle vinna men just därför jobbade hårdare än alla andra.

I något avsnitt mitt i säsongen sändes ett inslag där ­Sebastian Walldén instruerade en medtävlarkollega hur man blir bra på vimmelbilder. Hur man ska vinkla kroppen, hur man ska stå med fötterna. Till och med det hade han studerat.

Andra artister i tävlingen, vilka hade det mer lätt för sig, seglade sig fram genom deltävlingarna. De sjöng och höll tummarna.

Sebastian Walldén hade en annan ­inställning. Väl medveten om att han inte hade den bästa rösten ägnade han varje ­vaken minut åt att finslipa varenda detalj i vad det innebär att vara artist: sång, stil, utseende, ­utstrålning, attityd.

Sebastian Walldén gjorde en Avis: He tried harder.

Tidigare Idol-vinnare har gjort misstaget att de tror att de uppnått något genom att vinna. Det har de inte. Så ser inte musikvärlden ut. Vinsten betyder ingenting ett halvår senare.

En artist som däremot är extremt ambitiös, samt är inställd på att göra hela jobbet själv, har genom skyltfönstret Idol en bra möjlighet att gå ­vidare.

»Folkstormarna« som sänker journalistiken

Förra veckan intervjuades Take That-medlemmen Gary Barlow i BBC:s radioinstitution Desert island discs, ett program där gäster väljer ut åtta låtar de skulle ta med sig till en öde ö och berättar om sina liv.

Ingen som sett Gary Barlow i pojkbandet Take That har en aning om hur hårt han arbetat.

Som barn reste han runt och uppträdde med sin keyboard på Working Men’s Clubs i hela nordvästra England, Working Men’s Clubs är sociala institutioner med en ställning i England som kan jämföras med korpidrottsföreningar och kyrkor i Sverige.

Gary Barlow tjänade ihop pengar till bättre utrustning genom att kompa komiker som var fem gånger så gamla. I timmar satt han vid elpianot och väntade på att lägga in en melodisnutt på ett ställe. Under tiden satt han och värkte fram melodier som Back för good.

Gary Barlow ansträngde sig hårdare.

I föreställningen Springsteen on Broadway, som nu finns att se på Netflix, berättar Bruce Springsteen om vilka sorts spelningar han gjorde i New Jersey-området i slutet på 1960-talet och 1970-talet.

I en monolog som inleder Thunder Road radar han upp ett säkert ett femtiotal olika sorters tillställningar där han uppträdde med sin gitarr, ingen av dem var konserter. I stället spelade på bröllop, födelsedagar, ­basarer, polisfester, brandkårsfester, mentalsjukhus.

Springsteen blev så van vid att vara en förlorare att han bättre än andra lärde sig vad som krävs för att vinna.

GRADVALLS TRE VAL:

Rihannas svenska låtskrivare

JULMUSIK. Ingrid Michaelson, Ingrid ­Michaelson’s songs for the season. Det mest eleganta och spelbara julalbumet sedan Michael Bublé. Inget nytänkande alls (tack!), utan 100 ­procent traditionsbevarande, signerat en svensk­ättling. Egna låten Happy, happy christmas är lika bra som de granbarrsgröna klassikerna.

KONSERTFILM. Taylor Swift, Reputation: Stadium Tour, Netflix, släpps den 31 december. Eftersom Taylor Swift aldrig kommer till Sverige på sina turnéer är detta en efterlängtad möjlighet att slutligen få se den scenshow som är den mest ­inkomstbringande i USA någonsin.

PODD. Getting curious with Jonathan Van Ness. Favoriten från Queer Eye (frisör, långt hår, Beyoncé-fixerad) visar sig också göra en snudd på seriös podd där olika frågor avhandlas i allmänbildande 30 minuters-avsnitt. Vad är skillnaden mellan sunni och shia? Vad definierar en kult?