Di Weekend GRADVALL

En studie i ondska och besatthet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Författaren Michelle McNamara.

En häpnadsväckande och väldigt otäck bok, som tar oss läsare med in i huvudet på både författaren, poliserna och mördaren. Jan Gradvall har läst Jag försvinner i mörkret av Michelle McNamara
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Michelle McNamara försörjde sig som skribent och tv-manus­författare. Men det var efter att hennes familj hade somnat på kvällen som hennes verkliga passion tog över.

I boken Jag försvinner i mörkret (Albert Bonniers Förlag), översatt av Bengt ­Ohlsson och med förord av Gillian Flynn, skriver Michelle McNamara: ”Jag imiterade normala människors kvälls­ritualer. Tänder som borstas. ­Pyjamasen på. Men när min man och min dotter hade somnat tassade jag in på mitt proviso­riska kontor och fällde upp laptopen, en fönsterglugg ut mot ett hav av möjligheter”.

Michelle McNamara blev en privatspanare, besatt av att lösa gåtan med den sadist som i hennes egen hembygd i Kalifornien begick fler än 50 våldtäkter och mördade minst 12 personer. Dåden inleddes 1976 och slu­tade 1986.

Nätterna igenom plöjde hon polis­rapporter, letande efter glömda ledtrådar, och dokumenterade allt i bloggen True Crime Diary.

Hon höll på i fem år, kom närmare och närmare lösningen – försvann in i mörkret – men besattheten hade ett pris. I april 2016 dog Michelle McNamara i sömnen, 46 år gammal. Obduktionen visade att hon för att orka med hade brukat en mix av läkemedel som Fentanyl, Xanax och Adderall.

Michelle McNamara var gift med komi­kern och skådespelaren Patton Oswalt (hans ståup-special finns på Netflix). ­Efter fruns död anlitade Oswalt två grävande journalister som gick igenom alla hennes anteckningar (totalt 3 500 dokument) och sammanställde det till den bok som nu ges ut på svenska.

Det är en häpnadsväckande bok, väldigt otäck, en studie i ondska och besatthet, som tar oss läsare med in i ­huvudet på både McNamara själv, poliserna som jobbade med fallet och mördaren. Det var ­McNamara som döpte honom till Golden ­State Killer.

Boken gavs ut i februari i fjol i USA och blev en bestseller. Osannolikt nog ­kunde polisen två ­månader efter bokens utgivning till slut ­gripa den skyl­dige ­efter 40 års jakt, en 72-årig före ­detta ­polis och soldat.

Inte överras­kande håller HBO på att göra en tv-­serie av hela histo­rien.