Di Weekend GRADVALL

En promenadseger för personlig underhållning

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ORIGINALET. Walkman TPS-L2 från 1979.

Att kunna lyssna på individualiserad underhållning samtidigt som man går eller springer har lagt grunden till alltifrån gymkultur till podcastrevolutionen. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ska vi promenera samtidigt som vi dricker kaffe? Min mammas reaktion på sitt första möte med Stockholms lattekultur liknar reaktionerna när Sony lanserade sin bärbara kassettbandspe­lare Walkman för 40 år sedan.

En professor på Columbia University intervjuad i Wall Street Journal säger att han 1979 tyckte att det var den dummaste produkt han sett. ”Ska man alltså gå omkring, samtidigt som man lyssnar på musik i hörlurar?”

I dag tycker den 64-årige professorn och musikprofessorn David Hajdu att Walkman är en av de viktigaste uppfinningar som gjorts. ”Den individualiserade underhållning”.

Att Sony satsade på Walkman berodde inte på att de var visionärer som kunde förutse hur kommande generationer ville leva. Apparaten togs fram av höjdare på Sony som ville kunna lyssna på klassisk musik under långa flygresor.

Vanligt folk på marken var ­nöjda med att lyssna på Dark side of the moon hemma i hörlurar ­eller att ­kunna ta med sig en transistorradio till stranden.

Likt flera andra revolutione­rande uppfinningar fyllde Walkman ett hål som inte fanns.

Många var skeptiska till namnet. Walkman är ett exempel på japansk hittepå-engelska. Utomlands marknadsfördes den därför inledningsvis under andra namn.

I USA diskuterade man namnet Disco Jogger men valde till slut det mer musikstilseneutrala Soundabout för att inte skrämma bort rockfans.

I Storbritannien fick den heta Stowaway. I Australien och Sverige ­lanserades den som Freestyle.

Om man hade, eller inte hade, råd med en Freestyle var ett stort ­statement när jag gick på högstadiet. Batteritiden på den första modellen räckte i drygt två timmar, perfekt för bussen till och från skolan.

När några trendkänsliga stockholmare i övergången ­mellan 1970-tal och 1980-tal – bland dem Christer ­Sandelin, Tommy Ekman, Gigi Hamilton och Kayo – bil­dade en grupp influerade av Chic och synthpop, valde de ett gruppnamn som signalerade att en ny tid var ­kommen: Freestyle.

Superhitsingeln Vill ha dig handlade inte om den bärbara kassettbandspelaren, men det ­kändes nästan så.

I dag tar vi individualiserad underhållning för så given, att det är svårt att förklara ­vilken revolution Sony Walkman innebar.

Walkman gjorde japanska Sony till en föregångare till Apple. Ett elektronik­företag som över en natt framstod som oändligt mycket ­coolare och moder­nare än alla sina konkurrenter.

Sony red på den vågen i nästan 20 år, med nya produkter som den bärbara cd-spelaren Discman (1984) och Minidisc-formatet (1992). ­Under kulmen på Sonys världs­herravälde tatuerade Henrik Schyffert in Sonys logotype på sin arm.

Allt tog slut när Apple år 2001 lanserade sin Ipod.

Att kunna lyssna på individualiserad underhållning samtidigt som man går eller springer har lagt grunden till alltifrån gymkultur till podcastrevolutionen. Podcast bygger till 95 procent på hörlurslyssning.

Beastie Boys går till historien

Vi lyssnar på ett annat sätt i hörlurar.

Även själva musiken har påverkats. Mobilt hörlurslyssnande skapar utrymme för ett ännu mer personligt tilltal och känslan av direktkommunikation mellan artister och lyssnare.

Jag har sett många bra konserter på Way Out West i Göteborg, Sveriges bästa musikfestival, men ingen har gjort lika stort intryck som Frank ­Ocean 2017.

Frank Ocean vände upp och ned på alla konventioner inom livemusik. Han uppträdde på festivalens största scen, men beträdde aldrig scengolvet utan använde det endast för ett gästspel av en stor stråkorkester.

Frank Ocean stod i stället bredvid scenen och dirigerade sina medmusiker samtidigt som ett filmteam, lett av regissören Spike Lee, gjorde en sorts livedokumentär av vad som pågick.

Vad som gjorde allra störst intryck: Under hela konserten hade Frank Ocean hörlurar på sig.

En del viskade i början om att det kändes publikfrånvänt, men snart kändes det logiskt.

Det är i hörlurar som Frank Ocean skapat all sin musik. Det är så vi i ­publiken hade lyssnat på den. Channel orange är inte 2010-talets bästa ­album när man hör det i högtalare, men det är det när man levt med musiken i vardagen genom sina hörlurar.

Frank Ocean är blomman till det frö som Sony Walkman sådde för 40 år sedan.

Dialog med Debussy

GRADVALLS TRE VAL:

LÅT. Oscar Zia, Finns det nån. När Veronica Maggio gjorde sin triumfartade spelning på årets Way Out West visade bildskärmarna ett vilt dansande fan framför scenen: Oscar Zia. Nu har han själv gjort sensommarpop av högsta Maggioklass.

TV. Mindhunter, säsong 2 (Netflix). Borde man inte fimpa den spekulativa och förutsägbara seriemördargenren? Sedan ljudlägger David ­Fincher säsongspremiären med avslutnings­hymnen från Talking Heads Remain in light och man är fast igen.

TV. Our boys, HBO Nordic. Miniserie baserad på verklig händelse. Befäster Israels position som det mest intressanta landet vad det gäller ny tv-dramatik. Lika nervöst berättad som Fauda. Gjord av Hagai Levi som gjorde In treatment.