Di Weekend GRADVALL

Dracula – hemskare än någonsin

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Danske Claes Bang i rollen som greve Dracula.

Nytt, fräscht och över­raskande otäckt – Jan Gradvall har sett Dracula på Netflix.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Är det verkligen möjligt att ännu en gång få liv i Dracula?

Efter att det gjorts alldeles för många försök, framför allt under vampyrvågen på 1990-talet, känns det som all kreativitet borde vara utsugen.

Men om någon kan väcka upp de döda är det brittiska tv-mästarna Steven ­Moffat och Mark Gatiss.

Det var denna duo som 2010 ­gjorde en radikal och genial uppdatering av Sherlock ­Holmes med Benedict ­Cumberbatch och Martin Freeman i rollerna. (Sherlocks bror spelades av Mark Gatiss själv.)

Precis som i fallet med Sherlock inleds Dracula med tre långfilmslånga avsnitt. I Storbritannien sänder BBC med start nyårsdagen tre kvällar i rad. Redan nu finns avsnitten att se på Netflix i Sverige.

Till skillnad från Sherlock, som presenterades i en modern version med Sherlock Holmes och Dr Watson som skickade sms till varandra, är Dracula kvar i det för­flutna. Handlingen följer ganska troget Bram Stokers gotiska roman från 1897.

Ändå känns allt nytt, fräscht, över­raskande och genomsyrat av Moffat och Gatiss skaparglädje.

Monstersommaren vi minns

Dracula har aldrig varit äckligare. Du kommer aldrig att kunna se flugor igen utan att tänka på den här serien.

Under ytan finns också fullt av dolda ­referenser till samtiden. Den brittiska EU-paranoian refereras till en invand­rare som bryter på rumänska och sedan bokstavligen suger åt sig allt det ­bästa med Storbritannien.

De människor som smittas av blodöverföring får symtom som liknar aids.

Efter scener som kan tolkas som att greve Dracula har sex med män har frågan kommit upp om denne Dracula är ­bisexuell. Steven Moffat har svarat The Times: ”He’s bi-homicidal, it’s not the same thing”.

Originellt om himmel och helvete

Vilken skådespelare är då kapabel till att 2020 gestalta denna grevarnas greve?

När skaparna började skriva på ­Dracula för två år sedan såg de Ruben Östlunds The Square på bio. När den danske skådespelaren Claes Bang dök upp i filmen ­tittade de på varandra och sa: ”Där är han. Där är Dracula”.