Di Weekend GRADVALL

Doldis i synk med reklamvärlden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MagnusTheMagnus släpper nu en ny låt med Seinabo Sey.

Foto: TT

De viktigaste intäktskällorna för artister i dag är dels liveuppträdanden, dels vad man i musikbranschen kallar för synkar, det vill säga att låtarna används i filmer, tv-serier, vanliga tv-program och reklamfilmer.
Där finns pengarna och den bästa exponeringen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tomas Ledin fick skit på 1990-talet när hans musik användes i en reklamfilm, i dag vill precis alla artister göra samma sak. Musikförlagen har anställda som enbart jobbar med att sätta synkar.

Magnus Lidehäll jobbar med artister som Seinabo Sey och Mapei och fick en Grammis 2015 som årets producent. Parallellt med detta har han nu börjat göra egen musik under namnet MagnusTheMagnus.

Låtarna är mestadels instrumentala, lekfulla, genreöverskridande: för experimentella för att kunna spelas på radion. Men dessa MagnusTheMagnus-låtar har, utan att registrerats på medieradarn, blivit bland de mest framgångsrika och intäktsbringande en svensk artist gjort under 2017 på ett annat sätt – genom synkar.

Låtarna Area och Realligator släpptes i november 2016, inte på ett skivbolag, utan lades bara ut på distributionsplattformar som Youtube och Spotify.

»Att göra musik är inte magiskt«

Därefter började det hända saker: låtarna har visat sig perfekta att klippa film till.

Area är med i en reklamfilm för Cartier regisserad av Christan Larson, med närmare fyra miljoner visningar på Youtube. Area hörs också i en reklamfilm för Nike Sportwear med australiska Ruby Rose, känd från Orange is the new black. Enbart hennes Instagram-inlägg med filmslingan har visats 700 000 gånger.

Både Area och Realligator hörs i en serie reklamfilmer för Apple watch som är uppe i totalt över 17 miljoner visningar.

Fornstora soulstjärnan låter 100 procent 2017

I stort sett all lyssning på MagnusTheMagnus låtar har kommit från USA, Kanada och Australien.

En tredje låt av MagnusTheMagnus har just släppts, den lika suggestiva Keep on lovin, med Seinabo Seys röst i manipulerad form.