Di Weekend GRADVALL

Debutalbumet 1999 – i eget majestät

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Prince dubbelalbum 1999 från 1982 åter­utges nu i en box.

Är det verkligen rimligt med alla dessa skivboxar som i storlek hamnar någonstans mellan Friggebod och Attefallshus? Svar: Ja, om det handlar om Prince.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Prince hade som ambition att skriva en ny låt varje dag och levde upp till det. Få av alla dessa låtar fick plats på hans album.

Efter att Prince dog i april 2016 borrade hans förvaltare upp hans hemliga valv med outgivna inspelningar, The Vault i Minneapolis, och kartlade vad som fanns. Så många inspelningar upptäcktes att det skulle räcka till att ge ut ett nytt Prince-album om året i 100 år.

Hans dubbelalbum 1999 (Warner) från 1982 åter­utges nu i en box som finns i två olika format: antingen en box med tio lp-skivor eller en med fem cd. Plus, i båda fallen, en medföljande dvd med en konsert från 1982.

Omfånget på 1999-boxen framstår som vansinnigt – ända tills man inser vad det handlar om. En dokumentation av en tidernas mest begåvade musiker under ett av hans allra bästa år.

Musiken kallades magisk– då blev Prince förolämpad

Originalalbumet, för första gången remastrat, låter sagolikt. Duff McKagan från Guns N’Roses, som faktiskt är en bra skribent, överdriver inte mycket när han i box­häftet kallar Little red corvette för den bästa inspelning som någonsin gjorts.

Kvaliteten på det outgivna materialet – 23 eller 35 outgivna låtar, beroende på hur man räknar – är förbluffande hög. Prince hade så mycket material att han kunde ha släppt en uppföljare till 1999 som lät likadant, men låste i stället in allt i arkivet och valde, än en gång, att helt byta sound. Uppföljaren fick namnet Purple rain.

Prince hade en vetenskapsmans precision. ”The space between the notes – that’s the good part. How long the space is, that how funky it is or how funky it ain’t”.

James Brown hade behövts på S:t Lars i Linköping

I dag är Princes musik allmängods, men boxen påminner om hur kontroversiell han ansågs vara innan sitt breda genombrott. När Prince 1981 var förartist till Rolling Stones blev han totalt utbuad av en publik som inte var redo för vare sig hur Prince lät eller såg ut (högklackat, damunderkläder). Mick Jagger och konsertarrangören Bill Graham, som var stora Prince-fans, blev så skamsna att de efteråt bad om ursäkt till Prince.

En av de bästa outgivna ­låtarna i boxen heter Vagina och beskriver hur Prince träffar en person på en gayklubb som är ”half a boy, half a girl, the best of two worlds”.