Di Weekend GRADVALL

Brandy Clark – Americana utanför jukeboxen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Brandy Clark.

Chris Phelps

Brandy Clarks nya album är en master class i ­låtskrivande, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Secret Sisters och Margaret Glaspy.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Brandy Clark Your life is a record (Warner) 4 poäng

Köksbordsperspektivet. Om man ska försöka ringa in vad ­country har som alla andra musik­genrer just nu saknar så är det just det.

Country skildrar vardagslivet. Vanliga människors försök att kombinera hårt lönearbete med allt som måste ­fixas hemma, medan drömmarna om ett mer spännande liv förblir just drömmar.

I en av Brandy Clarks bästa låtar från debutalbumet sjunger hon om en ­kvinna som älskar sina barn, men är uttråkad av sin man och urless på allt som måste inhandlas, fixas och lagas.

I stället sitter kvinnan kvar ensam vid köksbordet, med disken bakom sig, och rullar en fet joint.

”You know life will let you down, Love will leave you lonely, Some­times the only way to get by, Is to get high.”

Genom detta köksbordsperspektiv har Brandy Clark, 44 år, blivit en av världens just nu skarpaste och mest ­relevanta låtskrivare.

Brandy Clark kommer från en håla i staten Washington som lever på skogsavverkning. Under uppväxten lyssnade hon på traditionell country som ­hennes farmor och föräldrar spelade: Patsy Cline, Loretta Lynn, Barbara Mandrell.

För att ge en bild av hennes eget låtskrivande skulle man kunna lägga till ett namn: Diane Warren, årets Polarpristagare. Brandy Clark kombinerar på samma sätt formuleringar lika fyndiga som repliker i Hollywood-filmer, med motorvägsrefränger som väljer omkörningsfilen.

Brandy Clarks tredje album är ­också hennes bredaste rent produktions­mässigt. Genom stråkar och glassiga arrangemang bryter hon sig fri från det traditionsfängelse som den renläriga americana-genren ibland kan kännas som.

Love is a fire, Apologies och Can we be strangers är den sortens stegrande ­ballader som Whitney Houston hade kunnat spela in.

Hela albumet är en master class i ­låtskrivande. I likhet med andra country­låtskrivare, där formuleringar som ”I hear a song on the radio” förekommer hela tiden, leker även Brandy Clark med referenser till musiklyssnande.

Öppningsspåret och albumtiteln ställer frågan: Tänk om hela livet är ett album? I så fall vet Brandy Clark sin egen roll: hon är tröstballaden.

”If your life is a record, people and places are the songs, I’ll be your sad song.”

Secret Sisters Saturn return (New West/Rootsy) 4 poäng

Country och soul har båda fostrats i den amerikanska södern. Båda har suttit och sjungit i samma sorts kyrkbänkar.

Släktskapet blir sällan så tydligt som i fallet med två systrar från ­Alabama, Laura och Lydia Rogers, kända som Secret Sisters.

När artister från Willie Nelson till T Bone Burnett och Elvis Costello velat ha psalmklingande bakgrundssång så har de ringt till dessa snart inte så hemliga systrar.

Secret Sisters är som First Aid Kits äldre syskon.

Systrarnas egen musik når sin fulländning i den förkrossande vackra Late bloomer.

Att döma av videon handlar låten om graviditet – längtan efter att bli det, svårigheten att bli det, pressen från omgivenheten att bli det – men i likhet med alla de bästa sångerna går den att tolka på många olika sätt.

Systrarna blir lyssnarens egen hemliga vän.

”It doesn’t matter when you bloom, It matters that you do.”

Margaret Glaspy Devotion (ATO) 4 poäng

Killing what keeps us alive ­inleds med förvrängd robotröst och en synthe­sizer. Videon till låten speglar den totala musikaliska förvandling som sedan plötsligt sker.

Från futurism till svartvit vardags­realism där singer-song-writern Margaret Glaspy, 31 år, går omkring på en gräs­kulle någonstans i upstate New York, och ­sjunger rakt in i kameran. Denna förmåga att vistas i två världar samtidigt präglar hela ­ hennes album.

Egensinnig pop som går sin egen väg, men samtidigt inte vill vara indiepop. Refrängerna vill höras över hela världen.