Di Weekend GRADVALL

Bäst 2017 – hittills

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Daniel Kaluuya spelar huvudrollen i filmen Get out.

Tid är pengar. Om man känner att man inte har hängt med under året och bara hinner med en dokumentär, en podcast, en tv-serie, en biofilm– vad ska man välja då?

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Podcast:
S-Town

När de sju avsnitten lades ut simultant den 28 mars laddas de ned 10 miljoner gånger under fyra dagar. Nytt rekord i poddvärlden. Med S-Town – en förkortning av Shit-Town – har poddvärlden fått sin motsvarighet till när Beatles gav ut albumet Sgt Pepper’s lonely hearts club band, ett verk som höjer ribban för hela konstarten. (Föregångaren Serial var Revolver.) Vad man tror är en kriminalhistoria visar sig vara något mycket större och rikare, en historia om människans stund på jorden. Serien är dokumentär men producenternas främsta inspirationskälla för sättet att berätta är romanformen, i synnerhet mästerverket Stoner.

Dokumentär:
O.J. Simpson: Made in America

Vad många blandar ihop med dramaserien om O.J. Simpson är en av de mest ambitiösa och allvarliga dokumentärer som någonsin har gjorts. När den i slutet av februari vann en Oscar för bästa dokumentär hade den redan vunnit i princip samtliga dokumentärfilmspriser som finns. Fem långfilmslånga avsnitt – totalt åtta timmar – som utifrån fallet O.J. Simpson utforskar de två ämnen som definierar USA: ras och kändisskap. Komplettera gärna med att lyssna på intervjun med regissören Ezra Edelman i podden Longform. Obs: ligger kvar på SVT Play endast en månad till. Plockas bort den 14 juni.

TV:
The Handmaid’s Tale

Det är tv-historia som just nu rullas upp framför våra ögon. Det sjunde avsnittet av tio har just lagts ut. Ett modernt mästerverk med Elisabeth Moss i huvudrollen. En av de mest otäcka och bästa tv-serier som sänts. Allt det fruktansvärda som händer i denna serie, med ett scenario som ligger skrämmande nära verkligheten, blir ännu svårare att ta in när man blir varse om att allting som händer i serien redan har hänt i verkligheten. Författaren Margot Atwood gjorde en poäng av att i romanförlagan från 1985 enbart ta med saker som redan hänt i något land i världen: terrorvälde, avrättningar, uthuggna ögon, systematiska våldtäkter. Norstedts ger ut Tjänarinnans berättelse på nytt i september i reviderad översättning.

Bio:
Get out

Budget: 4,5 miljoner dollar. Intäkter hittills: 214 miljoner dollar. Årets mest intressanta film ur många aspekter. Komediduon Key & Peele har aldrig slagit i Sverige men har i fem år i sin tv-serie på Comedy Central gjort humor av etnicitet, fördomar och populärkultur. Ändå hade ingen förutspått genomslaget för Jordan Peeles debut som långfilmsregissör. Blixtrande intelligent film. Suddar ut gränserna mellan olika filmgenrer (komedi, skräck, drama) och visar att det samtidigt går att göra svidande samhällskritik och extremt underhållande popcornunderhållning.