Di Weekend GRADVALL

Bad Bunny kan bli en av de största

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jan Gradvall spår en framtid för Bad Bunny som en av det kommande decenniets största artister alla kategorier.

Steven Ferdman

Om det gick att köpa aktier i musikgenrer, investera stort i latin trap. Det skriver Jan Gradvall som imponeras av artisten Bad Bunny. Han har också lyssnat på koreanska girl crush-bandet Black Pink.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Bad Bunny

X 100pre (Rimas)

Betyg: 4

Om det gick att köpa aktier i musikgenrer, investera stort i latin trap.

Söker man synonymer av ordet trap på svenska får man upp lerduveskytte. Det är inte korrekt.

Trap har blivit den ledande musikgenren i USA de senaste åren. Namnet trap, fälla, refererar till de platser där droghandel sker. Trap är en undergenre till hiphop som började utvecklas i sydstaterna för drygt 20 år sedan.

Tempot är påfallande långsamt. Återkommande teman i texterna är gatuliv, ­materiellt skryt, beroende, psykisk ohälsa. Musiken är dyster med pulserande bastrumma från en trummaskin (Roland 808), ovanpå det hihats med oregelbunden puls och lager på lager av förvridna synthesizerljud.

Trots eller tack vare att trap på papperet är extrem musik – ingen hade spelat detta i mainstreamradio för 10 år sedan – har artister som Future, Gucci Mane och Migos tagit trap till toppen av Billboard och streaminglistor. Rapparen TI har också öppnat ett trapmuseum.

Parallellt med att trap placerat sig i popmusikens absoluta centrum har den latinamerikanska musikmarknaden växt och växt och svarar nu för 21 procent av Spotifys världsmarknad.

Fusionsgenren latin trap hamnar därmed perfekt i tiden.

Reggaeton är en genre som uppstod i Puerto Rico och spred sig över hela Karibien på 1990-talet. Reggateon kombinerar influenser från jamaicansk reggae och dancehall med amerikansk hiphop och rytmer från västindisk musik som soca och calypso. Monsterhiten Despacito är en reggaetonlåt.

Nu har unga artister från Puerto Rico gift trap med reggaton och fött fram en ny genre, trapeton eller latin trap. Den störste ­latin trap-artisten är 24-årige Benio Ocasio som gör musik under namnet Bad Bunny.

Svenska discjockeyn Alesso hade Bad Bunny som gästartist på Tomorrowland i Belgien i somras, Europas ledande dansmusikfestival. Bad Bunny dök sedan upp som gästsångare på Cardi B:s låt I like it, med över två miljarder spelningar på streamingtjänster.

Bad Bunny, som klär sig som en solstolsuthyrare, släppte sitt debutalbum på självaste julafton och internet exploderade. ­Titeln X 100pre är en akronym för por siempre, evigt.

Svenskan som styr över den hetaste musikmarknaden

Musiken är ljusare än trap: lekfull, smart, exceptionellt välgjord. I den oemotståndliga Tenemos que hablar har Bad Bunny ­fusionerat trap med en gitarrdriven poplåt. Det finns melodier här som kommer att bära fram Bad Bunny som en av det kommande decenniets största artister alla ­kategorier.

Black Pink

Blackpink in your area (YGEX)

Betyg: 4

Konceptet girl groups har funnits i popmusiken sedan 1960-talet med grupper som Supremes, Marvelettes, Shirelles och Cookies. De tre sistnämnda för övrigt stora favoriter hos Beatles som inspirerades av deras melodier, stämsång, texter och spelade in deras låtar.

Inom koreansk popmusik, förkortad K-pop, har det utvecklas en variant av girl groups som fått namnet girl crush. Det handlar fortfarande om konceptuella flickgrupper, med tre, fyra, fem medlemmar, men framtoningen är tuffare.

Girl crush-artister bär ofta Doc Martens-kängor, tuggar tuggummi, har attribut som basebollträn, talar om girl power – en sorts Spice Girls-feminism – och har i allt större utsträckning övergått till att rappa.

Lovande solodebut, Felix Sandman

Språket är koreanska men refränger och fraser är på engelska, ungefär som språk­överskridande svenska artister som Mwuana och Lorentz.

En koreansk girl crush-grupp har seglat upp det som ett av de mest omtalade popbanden i världen just nu.

När girl crush-bandet Black Pink bokades till den kaliforniska Coachella-festivalen i april, den mest prestigefyllda musikfestivalen i världen, sågs det som ett tecken på att genren gått från barnmusik till att bli ett mer omfattande populärkulturellt fenomen.

Medlemmarna Jisoo, Jennie, Lisa och Rosé presenterar sig själva som serietidningstydliga karaktärer. De rappar mer än de sjunger men musiken är rosa pop med lika många finurliga hooks (instrumentala melodislingor som repeteras) som när Britney Spears spelade in sitt debutalbum i Cheiron-studion vid Fridhemsplan i Stockholm.

I kulisserna bakom Black Pink finns producenten och låtskrivaren Teddy Park, en veteran inom K-pop som är en koreansk Max Martin. Att Teddy Park, 40, för några år sedan köpte ett hus i Seoul för 80 miljoner kronor ­säger en del om hans framgång.