Di Weekend GRADVALL

Awkwafina – dagens Eddie Murphy

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LYSANDE. Awkwafina i filmen The Farewell.

Asiatiska amerikanska komiker har fått sin frontfigur - Awkwafina.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Awkwafina. Det låter inte som ett namn på en skådespelare. Snarare ett artistnamn på en musiker.

Golden Globe-nominerade Awkawina (född 1988, med dopnamnet Nora Lum) är också lika mycket artist och rappare som skådespelare och komiker.

När dåvarande Saturday night live-komikern och ståupparen Eddie -Murphy i början av 1980-talet presenterade sig för biopubliken i 48 timmar förändrade han nästan på egen hand, enbart i kraft av sin charm och vassa tunga, hur Hollywood rollsatte breda filmer.

På ett liknande sätt som Eddie -Murphy dyrkade upp Hollywood för svarta amerikanska komiker röjer nu Awkwafina -vägen för asiatiska amerikanska komiker.

»Det har gnagt och skavt i mig«

Efter att ha stått för de roligaste sce-nerna i supersuccén Crazy Rich Asian är Awkwafina nu lysande i Lulu Wangs kinesiska feelgoodfilm The Fare-well, som har svensk bio-premiär i dag den 10 janu-ari.

På förra veckans Golden Globe-gala var filmen dubbelt nominerad: bästa utländska film och Awkwafina som bästa skådespelare.

Awkwafina talar kine-siska i filmerna men är född i Queens, New York, med en kinesisk-amerikansk pappa och en sydkoreansk mamma.

»Vi står inför en våg av artistinfluerade filmer«

Bland sina influenser nämner hon Charles Bukowski och Joan Didion.