Di Weekend GRADVALL

»Att vara älskad av alla är inte vägen till framgång«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amy Harris

AC/DC och Metallica blev inte de största rockbanden i USA genom att tilltala alla. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det handlar inte om hur saker och ting är. Det handlar om hur de uppfattas. Sell the myth, not the facts.

Ingen har förstått detta bättre än Donald Trump.

Det mest klargörande jag läst om amerikansk inrikespolitik i år kommer inte från en dagstidning utan från ett av Bob Lefsetz nyhetsbrev om musikbranschen.

Bob Lefsetz tänker själv. I sitt nyhetsbrev, Lefsetz Letter, drar han paralleller mellan musik och media och politik. Han ser likheterna i kommunikation och förmågan, eller oförmågan, att nå fram med budskap.

Skillnaden mellan Donald Trump och demokraternas ledande mot­kandidater ligger i hur de talar och vad de fokuserar på. Donald Trump ­talar till allmänheten, demokraterna talar till de initierade.

Det kommer aldrig att kunna gå att besegra Trump så länge hans motståndare fokuserar på att han ­ljuger eller bryter mot regler. Journalister och andra politiker bryr sig om det, inte hans väljare, enligt Bob Lefsetz.

De historier som får störst spridning är inte de mest ­korrekta och faktagranskade utan de bästa rent dramaturgiskt. ­Historier som bär på ett budskap som människor kan identifiera sig med.

Så har det varit i alla tider. Titta på den mest sålda boken i histo­rien, ­Bibeln.

Bob Lefsetz ringar in det allra viktigaste för att vinna: Att vinna handlar inte om att bli älskad av alla utan av tillräckligt många. ”If you try to ­appeal to everybody, you lose”.

Band som AC/DC och Metallica fick år efter år höra att de var för ­hårda och extrema för att nå ut till den stora massan – ända tills de en dag plötsligt var världens största rockband.

Artister som var bredare i tilltalet, så kallade middle of the road-­artister, har för länge sedan försvunnit.

Vad demokraterna i USA just nu gör är att satsa på middle of the ­road-artister.

De som skulle ha en chans att tävla med Trump i fråga om utan­förskapsperspektiv och historieberättande, ­kandidater som Elizabeth Warren och Bernie ­Sanders, avfärdas i de egna leden som för extrema och för vänster att kunna ­vinna.

Lefsetz: ”Allt som är värt att ägna någon uppmärksamhet åt börjar utan­för radarn, i liten skala, för att sedan explodera och bli det nya mainstream.”

Hillary Clinton och Joe Biden är symboler för ett gammalt system. De är därför sällsynt dåliga motkandidater till någon som hela tiden utmålar etablissemanget och eliten som huvudfiender och säger att systemet är ­riggat.

Elizabeth Warren och Bernie Sanders säger också att systemet är riggat. Elizabeth Warren är en professor i juridik som dessutom förstår ekonomi och kan utmana Wall Street.

»Han är en av världens skickligaste tv-makare«

AC/DC och Metallica blev inte de största rockbanden i USA genom att tilltala alla. En majoritet håller fort­farande för öronen när de spelar. Men de blev störst ­genom att få fler trogna fans än andra.

Jag läste en intervju med den amerikanske ­radiolegenden Howard Stern i Rolling ­Stone där han sa att han länge fokuserade på dem som inte lyssnade på hans program, men att långvarig terapi har lärt ­honom: ”Du kan inte ha 100 procent av ­publiken”.

USA har 327 miljoner invånare. Donald Trump blev president genom att få exakt 62 984 828 röster. Det räckte. ”If you appeal to everybody, you lose”.

Ingen president genom historien har fått över 70 miljoner i ett amerikanskt presidentval (Barack ­Obama leder med 69,5 miljoner i valet 2008.)

Den kandidat som ska kunna besegra Trump ska inte försöka få med sig en bred majoritet utan koncentrera sig på att nå 70 miljoner.

Under sommaren har jag läst Robert Harris historiska romaner om ­Cicero och Romarriket, en trilogi om makt, politik och, inte minst, kommunikation.

Cicero föddes 106 år före Kristus och dog 43 år före Kristus. Cicero var den första i Romarriket som fick makt inte genom arv, rikedom eller svärd, utan enbart genom sin hjärna och sin retorik. Han är känd som den mest begåvade politikern under sin samtid.

Cicero skrev sina egna memoarer, men inget exemplar har återfunnits. Den virtuose romanförfattaren Robert Harris löser det genom att i stället ge röst till en skrivarslav, Tiro, som berättar om Ciceros liv och gärning.

Romanerna Imperium, Konspiration och Diktatorn (spoila inte, jag är ännu inte klar med den sista) visar hur sårbara alla system är som bygger på folkomröstning. Över en natt kan allting ändras.

Ciceros skicklighet som talare och maktspelare ligger framför allt i att han förstår att politik handlar inte om vad politik är. Politik handlar om hur politik uppfattas.

»Exklusivt lördagsgodis basen i min nya mediediet«

GRADVALLS TRE VAL:

BIO. Once upon a time in Holly­wood. Quentin Tarantino har sagt att han endast ska göra tio filmer. Den nionde är lika unik som alla de andra. Filmen hyllar bilradio och ­kanalen KHJ som totalt ­dominerade musiken i Los Angeles 1964–1974.

BOK. Robert A. Caro, Working (The Bodley Head). Råd om skrivande och insikter i arbetsprocessen av mannen som kallats Amerikas främste biografi­författare. Hans svit om Lyndon B Johnson, på­börjad 1981, är fortfarande inte klar.

LÅTSKRIVARE. Brittany Talia ­Hazzard, känd som Starrah. 29-årig från Delaware (kvinna, svart, gay) som ­utmanar stereotyper i musik­branschen. Medförfattare till 20 låtar som nått Topp 10 i USA samt sex låtar på Madonnas senaste album.